![]() |
![]() |
Comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord in lagarele de la Auschwitz-Birkenau este aruncata in derizoriu. Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Ellie Wiesel”, impreuna cu Ministerul Transporturilor si cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania au decis sa monteze doua placi commemorative in 11 Gari din tara, una si in Baia Mare, taman pe fatada Garii CFR Baia Mare. Dincolo de faptul ca aceasta este o cladire lipsita de orice simbol legat de tragedia care a marcat destinul a aproape 132.000 de evrei romani, Gara se afla intr-o stare avansata de degradare si nu se preteaza la un astfel de eveniment. Poate Ministerul Transporturilor trebuia sa igienizeze macar locatia, chiar daca prin aceasta nu s-a deportat nici un evreu.
Istoria releva ca aproape 6.000 de evrei au fost deportati in zilele de 31 mai si 5 iunie 1944 din vechea Gara a Baii Mari, care pe atunci era situata paralel cu actualul bulevard Bucuresti, in spatele Agentiei Tarom. Acela este locul unde a inceput calvarul pentru cei 5.917 oameni care au fost imbarcati in mai multe trenuri cu destinatia Auschwitz. Tocmai de aceea actuala Gara din Baia Mare, care a fost construita abia in anii ’70, nu are niciun fel de semnificatie istorica pentru perioada Holocaustului si nici pentru familiile victimelor celui mai mare masacru din istoria omenirii.
Placile comemorative, una in limba romana si o alta in limba maghiara, urmeaza sa fie dezvelite in cursul ceremoniilor ce vor avea loc duminica, 11 mai, incepand cu ora 14.00.
Sursa: Tania Purcaru