Un medalion in valoare de 2.000 de lei a disparut de la Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti, conducerea memorialului avand suspiciuni ca si alte obiecte din argint, printre care sfesnice, pocale si o strecuratoare, nu ar fi cele autentice, fapt pentru care politia a fost sesizata.
Jijiie Miluta, managerul Memorialului Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”, a declarat pentru MEDIAFAX ca Politia a fost sesizata pentru ca a fost constatata disparitia unui medalion in valoare de 2.000 de lei, in timp ce mai multe obiecte din argint par a nu fi cele autentice. Aceste obiecte nu i-au apartinut lui Mihai Eminescu, a spus Jijiie Miluta, precizand ca ele apartin perioadei in care a trait poetul.
Valoarea tuturor acestor obiecte, printre care si medalionul, se ridica la 79.000 de lei, potrivit lui Jijiie Miluta, care conduce Memorialul Ipotesti de aproape doi ani.
Totodata, potrivit lui Jijiie Miluta, o comisie formata din reprezentanti ai Consiliului Judetean Botosani, ai Directiei pentru Cultura din Botosani si ai Memorialului Ipotesti are suspiciuni ca obiectele din argint nu ar fi autentice, insa acestea trebuie expertizate de un specialist acreditat, care va da un verdict in acest caz.
Jijiie Miluta a precizat ca disparitia medalionului si suspiciunile privind celelalte obiecte s-au constatat la inventarul de predare – primire, dupa ce Ana Florescu, fostul sef al Serviciului muzeografie din cadrul Memorialului, a parasit institutia. „Cand a plecat, ea trebuia sa predea inventarul”, a mai spus Jijiie Miluta.
Intrebat daca, de cand conduce Memorialul Ipotesti, nu a constatat ca lipseste medalionul si ca obiectele nu ar fi autentice, Jijiie Miluta a spus ca medalionul nu a lipsit.
Pana la ora difuzarii acestei stiri, Ana Florescu nu a putut fi contactata.
Infiintat in anul 1992, Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii Mihai Eminescu realiza dezideratul multor carturari ce si-au legat numele de satul copilariei lui Eminescu, anume inglobarea traditionalei activitati muzeale intr-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei si operei eminesciene si deschis oricaror manifestari de valoare din diverse domenii ale expresiei artistice.
Pana la acea data, Ipotestii dispuneau de trei obiective muzeale: Casa memoriala a familiei Eminovici, Biserica de familie si Biserica noua. Muzeul Mihai Eminescu, Biblioteca Nationala de Poezie si Casa Papadopol sunt alte trei obiective de interes cultural realizate la Ipotesti in perioada 1992-2000. Proiectele culturale ale Memorialului Ipotesti includ, alaturi de activitatea specifica unui centru muzeal si organizarea periodica de colocvii, simpozioane, cursuri de vara, tabere de creatie.
Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanti poeti si prozatori romani, fiind considerat poetul national.
Foto: Casa memoriala Mihai Eminescu, Ipotesti (c) destinatiituristice.ro
Sursa: Mediafax