Ancheta in dosarul furturilor de gaz, initiata la inceputul acestui an dupa o serie de dezvaluiri ale eMaramures, nu s-a soldat cu trimiteri in judecata, iar pana acum reprezentantii societatii E.ON nu au prezentat informatii despre masurile luate impotriva celor gasiti in culpa. Azi, 3 octombrie, s-a prezentat un bilant al actiunilor de control desfasurate pe parcursul anului. ”Echipele specializate ale E.ON Gaz Distributie au identificat in primele opt luni ale acestui an, 1.533 cazuri de interventii neautorizate la contoarele de gaze naturale, in vederea facilitarii consumului fraudulos, din acestea 716 fiind identificate in judetul Maramures”,s- a precizat intr-un comunicat de presa al furnizorului.
Despre contoarele ”intepate”, eMaramures a relatat in luna februarie a acestui an, cand s-a vorbit despre o frauda de proportii creata de consumatori de gaz casnici si industriali din judet. Inclusiv reprezentantii IPJ Maramures au confirmat la data respectiva ca verificarile in teren au scos la iveala numeroase nereguli. ”In perioada de iarna, la Politia Baia Mare din partea E.ON Gaz s-au primit in total 153 de sesizari privind deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a consumului de gaze naturale furnizate”, a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Gabriela Liahovici, in 8 februarie cand a izbucnit scandalul ”contoarelor aranjate” si de care ar fi beneficiat firme de renume, dar si diversi reprezentanti ai institutiilor publice si chiar alesi locali.
Lista cu numele persoanelor si agentilor economici despre care existau suspiciuni ca ar fi pagubit E.ON Gaz nu a fost facuta publica niciodata, reprezentantii furnizorului precizand ca pana la confirmarea cazurilor nu pot sa spuna nimic. Nici prin comunicatul de presa dat publicitatii azi, 3 octombrie, lucrurile nu au fost lamurite. S-a precizat ca in cele peste 700 de cazuri de frauda descoperite de la incepuitul anului si pana la finele lui august 2012 trebuie sa se pronunte organele abilitate.
Pentru o comparatie a proportiilor furtului de gaz din Maramures ar fi de mentionat ca in Cluj s-au descoperit doar 30 astfel de fraude, iar in Timis, 74. O sentinta de condamnare a fost data de Judecatoria Arad pe numele unei persoane acuzate de furt de gaze naturale in forma continuata, insa acesta nu este defintiva. Interventiile asupra retelei de gaz in scopul inregistrarii unei cantitati mai mici decat cea reala reprezinta infractiunea de distrugere. Totodata, consumul de gaze naturale fara inregistrarea acestuia reprezinta furt calificat si se pedepseste cu inchisoarea.
CITESTE SI:
FURT GAZ – LISTA – Sute de maramureseni, inclusiv patroni si alesi locali, sunt suspectati ca si-au ”aranjat” contoarele de gaz (VIDEO)
CONTROALE – Verificarile metrologice nu pot depista modificarile facute la contoarele de gaz (VIDEO)
Sursa: Ioana Osan