![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Demolarea este solutia propusa de autoritatile judetene pentru toate cladirile dezafectate sau abandonate de pe raza municipiului Baia Mare. In acest moment se inventariaza toate imobilele in paragina din oras, primele vizate fiind cele de pe strada Victoriei, de la fosta Uzina de Preparare Sasar care au fost devastate de hotii de fier vechi si cei de materiale de constructie. Proprietarii cladirilor au fost somati sa faca demersuri pentru obtinerea autorizatiilor de desfiintare, iar apoi sa le demoleze pentru ca oricand risca sa se prabuseasca.
Afacerea celor care si-au facut un obicei sa vanda caramizi furate din sediul UP Sasar chiar la marginea strazii va fi inchisa cat de curand daca autoritatile vor si pune in aplicare masurile convenite in timpul controlului efectuat pe teren de specialisti ai Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Primariei Baia Mare si Inspectoratului de Stat in Constructii, in prezenta Politiei Locale.
De luni in sir, imobilele dezafectate de pe Victoriei sunt vandalizate, doar ca abia acum autoritatile au sesizat problema si s-au gandit sa dispuna masuri. In prezent, s-a dispus identificarea proprietarilor. Ulterior, ei trebuie sa imprejmuiasca perimetrul, astfel incat viata celor care trec prin zona sau fura materialele de constructie sa nu fie pusa in pericol.
”Institutiile abilitate vor lua masuri pentru a determina proprietarul sa puna in siguranta acea zona si a evita producerea unor accidente, fie la cei care sustrag materiale, fie pentru traficul rutier, pentru ca este o cladire care traverseaza soseaua si sunt elemente de constructie care sunt intr-o stare avansata de degradare. Speram ca in zilele urmatoare sa se ia aceste masuri si pericolul de acolo sa fie indepartat”, a declarat Dan Buca, purtatorul de cavant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Specialistii in constructii atrag atentia ca materiale de constructie provenite din cladirile devastate ale UP Sasar pot pune in primejdie viata, fiind toxice. La uzina baimareana, prelucrarea minereurilor s-a facut pe baza de cianuri si alte substante chimice periculoase. Inginerii constructori nu recomanda in aceste conditii folosirea materialelor pentru nicio constructie.
Controlul facut de autoritati la UP Sasar nu i-a speriat insa pe cei care fura din zona, astfel incat stivele de caramizi erau si azi, 9 august, expuse spre vanzare la marginea strazii, pentru ca marfa nu le-a fost confiscata hotilor din considerente umane.
”Le puteam confisca marfa foarte usor, pentru ca nu au acte de provenienta, insa ne-am gandit ca le vom da posibilitatea sa mearga din nou sa sustraga, iar in acel moment s-ar putea produce o situatie nedorita in care sa se prabuseasca un zid peste ei. Se vor lua masuri, in sensul ca dupa ce vor veni si proprietarii la fata locului, marfa va fi confiscata, iar in zona vor patrula mai multe structuri pentru a descuraja acele persoane sa sustraga materiale de constructie din cladirile dezafectate”, a mai spus Dan Buca.
Proprietarii cladirilor vor fi contactati pentru a fi initiate demersurile necesare de indepartare a constructiilor aflate in stare avansata de degradare. Din cele aproximativ sapte firme, doar una a demolat cladirile existente, eliberand zona, restul asteptand ca treaba sa le fie facuta de hotii de materiale de constructie.
CITESTE SI:
AFACERI – STRADA VICTORIEI – Romii scot la vanzare fosta Uzina de Preparare Sasar caramida cu caramida (VIDEO)
Sursa: Andrei Gherghel