Autoritatile japoneze au deschis sambata portile centralei nucleare de la Fukushima unui grup de jurnalisti pentru prima data de la tsnumai din 11 martie, vrand astfel sa arate ca accidentul nuclear este de acum sub control. Imbracati in costume de protectie, cu fetele protejate de masti de gaze si cu manusi in maini, circa 30 de reporteri, dintre care patru reprezentanti ai presei straine, au fost condusi la bordul a doua autocare pana la centrala.
Dupa ce au traversat orasele fantoma situate in zona interzisa, abandonate de locuitori dupa accident, jurnalistii au constatat ca nivelul radioactivitatii era deja de 20 de microsievert pe ora la intrarea in centrala.
Pe masura ce vehiculele se apropiau de reactoare, nivelul a crescut rapid pana la 500 de microsievert pe ora la baza reactoarelor. Cand coloana a traversat o padure de pini, un purtator de cuvant al companiei operatoare Tokyo Electric Power (Tepco) a semnalat ca un nivel de 1.000 de microsievert, respectiv un milisievert pe ora, a fost inregistrat recent in acest loc. Aceasta este doza anuala maxima impusa in mod obisnuit in Japonia si in majoritatea tarilor.
Un jurnalist a povestit ca cladirea care adaposteste reactorul numarul 3 este cea mai avariata, de jur-imprejurul ei aflandu-se camioane abandonate, bariere metalice indoite si rezervoare de apa golite.
La 11 martie, un tsunami gigantic, provocat de un seism cu magnitudinea 9 produs in apropiere de coastele nord-estice ale Japoniei, a inundat centrala, intrerupand circuitele de racire si defectand generatoarele de rezerva.
Combustibilul stocat in trei dintre cele sase reactoare si in piscina de racire a reactorului numarul 4 a inceput sa se incalzeasca periculos, provocand explozii.
Dupa ce au stropit reactoarele zi si noapte, mai intai cu apa de mare, apoi cu apa dulce, muncitorii si tehnicienii au putut opri procesul infernal reusind dupa mai multe luni sa stabilizeze temperatura combustibilului.
Ministrul Mediului, care se ocupa de gestionarea accidentului de la Fukushima, Goshi Hosono, s-a declarat increzator, sambata, dar a subliniat ca dezasamblarea tututor instalatiilor va dura inca cel putin 30 de ani.
Vorbind in fata muncitorilor, el a amintit ca aceasta este cea de-a patra vizita a sa la centrala din mai.
„De fiecare data cand revin, simt cum s-au mai ameliorat conditiile. Gratie muncii voastre asidue”, a declarat el.
TEPCO le-a explicat jurnalistilor ca circa 3.200 de persoane lucreaza saptamanal la centrala, iar la sfarsit de saptamana doar jumatate.
Cutremurul si tsunami au provocat aproximativ 20.000 de morti sau disparuti pe coasta, dar accidentul de la Fukushima, cea mai grava catastrofa nucleara dupa cea de la Cernobil din urma cu 25 de ani, nu s-a soldat cu niciun mort.
Sursa: Mediafax