Mai mult de noua din zece furturi de la bancomatele din Marea Britanie sunt comise de grupuri infractionale formate din romani, valoarea fraudelor ridicandu-se la 30 de milioane lire sterline in fiecare an, au declarat importanti oficiali din politia britanica, relateaza Daily Mail.
Impostorii sosesc in Marea Britanie vizand in mod special bancomatele si folosesc o gama larga de echipamente sofisticate pentru a obtine detaliile bancare ale victimelor.
In primele trei luni ale anului trecut, politistii britanici au identificat 120 romani implicati in infractiuni legate de furturile din bancomate, majoritatea provenind sau avand legaturi cu acelasi oras din estul Romaniei, Bacau.
„Realitatea este ca 92% din fraudele comise la bancomatele (ATM) din Marea Britanie au autori romani„, a declarat inspectorul-sef Paul Barnard.
Cele mai multe escrocherii sunt facute prin utilizarea de dispozitive electronice montate la bancomate, cu ajutorul carora sunt copiate datele victimelor, in timp ce o camera de mici dimensiuni inregistreaza codurile PIN. Infractorii cloneaza apoi cardurile, cu care retrag banii.
Unul din cele mai cunoscute cazuri este cel al romanului Adu Bunu (36 de ani), condamnat in 2008 pentru frauda cu carduri bancare, care si-a fotografiat copilul „ingropat” in bani furati din bancomatele britanice cu ajutorul cardurilor clonate.
Dupa instituirea unor masuri mai importante de securitate, fraudele comise la ATM-uri au scazut cu 12%, de la 33,2 milioane de lire sterline in 2010 la 29,3 milioane anul trecut. Cu toate acestea, ofiterii avertizeaza ca exista circa 1.000 de grupuri infractionale de romani care inca opereaza in Marea Britanie si se tem de cresterea acestor „activitati” in timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.
Seful politiei din Londra, Steve Head, a declarat: „Se poate vedea destul de clar ce fac ei cu banii cand se intorc inapoi in Romania. Duc un stil de viata luxos, masini luxoase, case la fel. Ceea ce sta in spatele acestor actiuni este lacomia – lacomia oamenilor care organizeaza aceste actiuni, lacomia profesionistilor care permit acest lucru si lacomia acelor oameni care creeaza tehnologia cu ajutorul carora actualele sisteme sunt depasite”.
Un episod din documentarul „Fraud Squad”, care va fi difuzat luna viitoare de ITV1, prezinta ofiteri de politie britanici in timpul unui raid in Essex pentru arestarea unui roman, Maxim Catana, de 22 de ani, impreuna cu un alti doi membri ai grupului, Nikolajs Delvers si Daniel Anghel. In interiorul casei, detectivii au descoperit ceea ce ei au numit „o fabrica de ATM-uri” – dispozitive de copiere, carduri clonate, 2.000 de lire sterline si o lista de bancomate din sudul Angliei.
Sursa: Agerpres