Autoritatile americane dau asigurari, intr-un comunicat oficial, ca sase romani si un albanez care au fost inculpati in SUA pentru fraude de milioane de dolari din vanzari false de produse de lux pe internet vor fi prinsi si dusi in fata justitiei, cu ajutorul partenerilor internationali.
Cei sapte au fost depistati in urma unei ample actiuni a FBI si a Interpol, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justitie al SUA. Acestia conduceau o adevarata retea de fraude cibernetice, din care mai faceau parte alte persoane – printre care sase romani – arestate in urma unei operatiuni desfasurate prin cooperare politieneasca la nivel international, la 5 decembrie 2012.
Romanii si complicele albanez se afla pe lista „Wanted” a FBI din 20 decembrie 2012, cand Judecatoria Districtuala din Brooklyn, New York, a emis pe numele lor mandate federale de arestare. Ei sunt acuzati de complicitate la comiterea de infractiuni prin transferuri bancare frauduloase, spalare de bani, fals in acte si uz de fals, precum si trafic cu marci inregistrate false.
Nicolae Popescu (33 de ani), originar din Alexandria, Razvan Dragomir (34 de ani), zis „Manuta”, Ovidiu Vlad Cristea (26 de ani) din Zimnicea, zis „Ica”, Dumitru Bosogioiu (32 de ani) din Orlesti, Daniel Alexe si Tudor Barbu Lautaru, cunoscut drept „George Skyper”, precum si albanezul Fabjan Meme au participat la „o escrocherie sofisticata de frauda pe internet”, potrivit comunicatului.
In cadrul acestei escrocherii, infractorii postau, din Romania si din alte tari europene, pe site-uri de licitatie de pe Internet (eBay, Cars.com, AutoTrader.com, CycleTrader.com) anunturi de vanzare de masini, motociclete, barci si alte produse scumpe – preturile variau in general intre 10.000 si 45.000 de euro.
Acuzatii angajau complici, care se dadeau drept vanzatori si care negociau cu potentialele victime prin e-mail si le trimiteau certificate false si alte informatii pentru a le convinge sa cumpere produsele. Anunturile postate contineau imaginile si descrierile unor vehicule si ale altor obiecte de vanzare, fara ca, de fapt, acestea sa existe in realitate. Mai mult, ei pretindeau ca vand masini de la dealeri auto, dar acesti dealeri erau inexistenti, motiv pentru care inculpatii au creat website-uri false.
Dupa ce convingeau victimele sa cumpere, asa-zisii vanzatori le trimiteau facturi false care pareau a proveni de la servicii legitime de plata pe Internet (Amazon Payments, PayPal), cu instructiuni pentru depunerea platilor in conturi bancare detinute de Razvan Dragomir (care a avut la un moment dat rezidenta in California) si alti asociati care locuiau in Statele Unite ale Americii.
Acestia deschideau conturi bancare in SUA sub false identitati, folosind pasapoarte false – de foarte buna calitate – create in Europa de catre alti infractori. In momentul in care cumparatorii virau banii in contul indicat in facturile frauduloase, infractorul caruia ii apartinea acel cont era instiintat, retragand apoi sumele depuse de cumparator si, pe baza unor instructiuni primite prin e-mail, transferand sumele unui complice aflat pe teritoriul american.
Potrivit FBI, citat in comunicat, seful operatiunii era Nicolae Popescu. Acesta se ocupa de coordonarea activitatilor derulate de ceilalti infractori si ii angaja sau concedia pe cei care falsificau pasapoarte in functie de calitatea documentelor falsificate. Totodata, el ii supraveghea pe cei care postau anunturi false pe site-urile web si pe cei care negociau cu potentialele victime. Barbatul originar din Alexandria se asigura ca banii depusi de cumparatorii americani sau din alte parti ale lumii erau transferati rapid in conturi din Europa si uneori se ocupa chiar el de aceste transferuri.
De asemenea, Nicolae Popescu, cunoscut si ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae, Stoichitoiu, l-a indrumat pe Ovidiu Vlad Cristea sa obtina si sa transfere complicilor din Europa ceasuri de lux, printre care trei Audermars Piguet, cu o valoare totala de 140.000 de dolari.
Autoritatile americane estimeaza ca cei sase romani si albanezul au castigat peste 3 milioane de dolari in urma activitatilor frauduloase.
„Popescu si complicii sai au fost maestii magicieni, dar nu pot evada din realitate. Cu ajutorul autoritatilor politienesti interne si din strainatate ii vom aduce in fata justitiei”, a declarat Gerge Venizelos, director adjunct al FBI. De asemenea, si Mythili Raman, procuror general adjunct a precizat ca „fiecare membru al organizatiei infractionale va fi gasit si prins, indiferent unde s-ar ascunde”.
Sursa: Mediafax