Directorul general al Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Ionut Lupescu, a declarat, ieri, pentru AGERPRES, ca ”trei ar fi, in prezent, problemele principale” legate de organizarea in anul 2012 a finalei ”Europa League” la fotbal in Romania: stabilirea rapida a proprietarului sau macar a operatorului pentru noul stadion ce se construieste in Bucuresti, securitatea suporterilor si modul de distribuire a biletelor pentru joc. Potrivit oficialului FRF, cel care coordoneaza in calitate de ”proiect manager” activitatile menite a permite Romaniei sa gazduiasca o finala de cupa europeana la fotbal, ”inexistenta unui operator cert pentru derularea activitatilor pe stadionul ce se ridica la Bucuresti impiedica, cel mai mult, deocamdata, discutarea elementelor care tin de organizarea propriu-zisa a partidei la nivelul cerintelor unei mari competitii”.
”Constructia stadionului este doar un element pentru obtinerea finalei, dar in prezent, practic, nu avem cu cine discuta despre bucataria jocului”, a spus Lupescu, care a participat, ieri, la Bacau, la o intalnire a conducerii FRF cu presedintii asociatiilor judetene de fotbal si cu conducatorii de cluburi din 10 judete. El a lansat un apel catre Primaria Capitalei si catre Guvern ”sa stabileasca rapid” cine se va ocupa administrativ de noua si moderna baza sportiva, pentru ca toate probleme organizatorice privind pregatirea stadionului sa fie gata in termenul optim pentru ca UEFA sa incredinteze finala Romaniei.
Responsabilul Directiei de competitii a FRF, Dumitru Mihalache, a declarat pentru AGERPRES ca ar mai exista si o a patra problema ce va trebui rezolvata de autoritatile romane in perspectiva disputarii in Bucuresti a finalei ”Europa League” – subdimensionarea traficului pe aeroporturile din Bucuresti fata de cerintele unei partide la care vor veni in tara noastra peste 30.000 de suporteri din strainatate.
Reiterand faptul ca UEFA nu admite pentru membrii sai imixtiunea politicului in derularea activitatii fotbalistice, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a precizat ca ”este de dorit, chiar necesara implicarea politicului, a administratiilor in crearea conditiilor pentru realizarea infrastructurii obligatorii pentru organizarea unei mari competitii fotbalistice cum este si finala „Europa League”’.
Liderul FRF a spus ca in eventualitatea unei candidaturi a Romaniei pentru organizarea Campionatului European de fotbal din 2018, problema construirii a 4-5 stadioane ”este cea mai mica”. ”Suma de 4-5 miliarde de euro pentru construirea unui stadion este mica in comparatie cu cele peste 22 de miliarde de lei pe care evaluam ca ar trebui sa le cheltuiasca Romania pentru realizarea infrastructurii – sosele, terminale de aeroporturi, hoteluri, dotari privind comunicatiile – investitii absolut necesare pentru a ni se incredinta organizarea unei mari competitii de fotbal si pe care, in prezent nu prea vad cum le-am obtine fara implicarea politicului, a statului care sa faciliteze sponsorilor dorinta de a investi”, a declarat Mircea Sandu.
Presedintele FRF s-a aratat, insa, optimist in reusita demersului romanesc pentru gazduirea finalei ”Europa League”, deoarece preparativele sunt efectuate de ”o echipa de oameni tineri, entuziasti, dornici de afirmare in domeniul organizatoric de mari competitii”.
”Suntem o echipa de 16 romani, care lucreaza cu alte 24 de persoane din strainatate, acreditate de UEFA, pentru derularea unui calendar care sa ne permita realizarea tuturor obiectivelor necesare, astfel incat forul continental de fotbal sa incredinteze Bucurestiului organizarea finalei Europa League”, a mai declarat pentru AGERPRES Ionut Lupescu, impartasind opinia sefului sau.
Reprezentantii FRF Mircea Sandu, Ionut Lupescu si Dumitru Mihalache s-au aflat, ieri, la Bacau, participand la o reuniune cu presedintii asociatiilor judetene de fotbal si cu conducatorii de cluburi din judetele Bacau, Botosani, Covasna, Harghita, Iasi, Galati, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea.
Participantii au discutat despre probleme curente cu care se confrunta fotbalul din zona, despre noutatile privind desfasurarea si sustinerea activitatii fotbalistice la nivelul juniorilor, dar si despre posibilitatea reorganizarii activitatii fotbalistice incepand cu Liga a II-a, demers a carui discutare a inceput, inca de anul trecut, in alte regiuni ale tarii si care vizeaza, in principal, derularea peste 4-5 ani a intrecerilor din Liga a II-a intr-o singura serie, care sa aiba 18-20 de echipe. Presedintele FRF le-a vorbit participantilor la reuniune si despre facilitatile pe care le ofera forul fotbalistic romanesc pentru sustinerea activitatii cluburilor, intre care si finantarea a jumatate din costul necesar refacerii terenurilor de joc, in valoare de 220.000 de euro – pret in care intra nu numai realizarea unei noi suprafete de teren, ci si lucrarile de amenajare a drenarii acesteia, utilizand noile tehnologii in domeniu.
Potrivit unuia dintre participanti, intalnirea conducerii FRF cu oamenii de fotbal ar fi avut si ”un caracter electoral”, motivat prin faptul ca ”urmeaza alegeri pentru conducerea viitoare a Federatiei”.
Sursa: Agerpres