In aceste zile, doua echipe simbol pentru sportul baimarean si chiar maramuresean se zbat in chinuri financiare. Atat FC Baia Mare, cat si Minaur Baia Mare se afla in imposibilitatea de a-si plati jucatorii si antrenorii. Fotbalistii nu si-au primit salariile din luna mai 2009. Handbalistii au primit saptamana trecuta jumatate din salariile pentru iulie 2009. In ambele cazuri, mai evident sau mai subtil, nemultumirile mocnesc. Si sunt deplin justificate. FC Baia Mare este pe loc neretrogradabil in primul sezon in esalonul secund al fotbalului romanesc. Dupa un inceput dezastruos de campionat, la debutul returului, Minaur se afla in proximitatea imediata a locurilor care duc in cupe europene. Cu toate acestea, solutiile pentru salvarea financiara a celor doua echipe se incapataneaza sa nu apara. Sigur, in ambele cazuri, traim din amintirea gloriei de alta data. Suntem, insa, oare pregatiti sa incepem sa traim din amintirea existentei lor?
In semn de protest pentru ca noul Consiliu de Administratie al FC-ului si-a inceput mandatul prin a-i informa pe jucatori ca trebuie sa-si ia gandul de la drepturile financiare restante, dupa care conducerea clubului a uitat sa mai planifice intalnirile de renegociere, jucatorii au refuzat sa se mai prezinte la antrenamente organizate, fiecare pregatindu-se pe cont propriu. Este 3 februarie, returul Ligii a II-a incepe la finalul acestei luni, iar jucatorii de la FC Baia Mare nu stiu, inca, pe ce planeta fotbalistica traiesc, dat fiind ca toata lumea invoca data de 22 februarie (data la care are loc infatisarea la tribunal in subiectul falimentului), data pana la care nici… gazonul nu creste. Doar ca, de la 22 februarie pana la data de 27 februarie cand ar urma sa aiba loc prima etapa de retur, nisipul din clepsidra tare e putin. In cealalta tabara, la Minaur, jucatorii contabilizeaza si ei prea multe luni de voluntariat. Normal sa intervina suprarea, nervii, rutina, lipsa dorintei de pregatire sau chiar de joc. Duminica, 31 ianuarie, dupa prima etapa din retur, cea de la Cluj, la antrenamentul de recuperare, parte din minauristi nu s-au prezentat. Au uitat? Nu au stiut? Mai conteaza? In niciuna din situatii, privind din perspectiva banilor, nu ii poti condamna. De luni dimineata, antrenamentele au revenit la normal.
Nici situatia cu antrenorii celor doua echipe nu este mai relaxata. Florin Fabian a venit in Baia Mare la inceputul acestei saptamani si a solicitat rezilierea contractului. Oficialii clubului au spus „nu” si i-au oferit un nou contract. A fost randul lui Fabian sa spuna „nu”. In consecinta, situatia va fi reglementata in Comisia de Litigiu din cadrul Federatiei Romane de Fotbal. Pentru ca Fabian a fost transant atunci cand a spus ca nu se mai intoarce la FC Baia Mare, desi a realizat lucruri frumoase cu aceasta echipa, in ciuda conditiilor grele in care a lucrat. De cealalta parte, agitatie si pe semicercuri. Ion Craciun si-a facut bagajele, se pare, duminica seara. Luni dimineata, la sediul clubului, intalnire… de gradul trei. Craciun a prezentat o cerere de reziliere a contractului cu HC Minaur Baia Mare. Oficialii clubului au spus „nu”. Ion Craciun a aceptat sa mai pasuiasca Minaur o vreme.
Asupra clubului de fotbal planeaza amenintatoare si destul de realista perspectiva falimentului. Cu toate acestea, se pare ca exista, gandit de Alexandru Koller, membru in Consiliul de Administratie, un plan de salvare. Plan care, insa, spre nefericirea sportivilor, nu presupune achitarea restantelor, dupa principiul „nu platim noi ce au semnat altii”. Si la Minaur speranta inca mai tresara. In aceasta saptamana si in cea care va urma, sunt stabilite intalniri cu factorii de decizie (autoritati locale si sponsori), care ar putea intinde mana sa salveze aceasta echipa etalon pentru Baia Mare, pentru Maramures. O vor face? Nu se stie. Probabil ca nu. Probabil, daca existau vointa si putinta, sprijinul ar fi fost acordat pana la aceasta ora. Cu datorii la stat, Minaur nu este eligibil pentru finantarea din bani publici. Iar marii potenti financiar ai Maramuresului nu par preocupati de sport. Indiferent ca se joaca in 11 sau in 7…
Sursa: Ramona-Ioana POP
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult