Fotbalul „este peste tot” si „a ajuns o religie”, a declarat fostul mare jucator roman Gheorghe Hagi pentru site-ul FIFA, care il prezinta, in termeni elogiosi, drept unul dintre cei care au marcat dezvoltarea acestui sport. Hagi a povestit cum a inceput antrenamentele la varsta de 3 ani, la un club profesionist din Constanta, iar la 11 ani a participat la Cupa Sperantei, unde a fost doi ani la rand cel mai bun jucator si golgheter al competitiei.
Fostul mare jucator a apreciat ca fotbalul feminin progreseaza constant. Legat de trecerea unor fosti jucatori la fotbalul pe plaja, el a spus ca a participat la cateva turnee, dupa retragere, iar „in zilele noastre, fotbalul este peste tot”. Intrebat despre raspandirea futsalului, el a raspuns: „Cum am spus-o, fotbalul e peste tot: in sala, pe iarba, pe strada, pe teren sintetic. Fotbalul a ajuns o religie”.
Despre fotbalul de azi, Hagi a spus: „Tehnica va avea mereu castig de cauza asupra fortei. Azi, tendinta e sa contezi atat pe tehnica individuala a jucatorilor, cat si pe tactica bazata pe tehnica colectiva”. Un jucator care ar vrea sa-l imite pe Hagi „trebuie sa dovedeasca rabdare si tenacitate” si „mai trebuie sa gaseasca o echipa care sa creada in el, sa-l foloseasca regulat, sa-l ajute sa progreseze si sa ramana stapan pe sine”, a explicat legenda fotbalului romanesc.
Hagi a povestit ca in copilarie stia ca Johan Cruyff este cel mai bun jucator al momentului, iar in 1994 a ales Barcelona fiindca era antrenata de acesta. „A fost extraordinar (la Barcelona – n. red.), chiar daca nu jucam mereu. Lucrand cu el, am putut scoate maximum din potentialul meu. A fost extraordinar, a fost cel mai bun”, a declarat Hagi. „Fotbalistul roman care m-a impresionat cel mai mult in copilarie a fost Anghel Iordanescu, un jucator creativ, si el de picior stang. Mai tarziu, mi-a fost antrenor la Steaua si la nationala”, a spus Hagi.
In opinia sa, principala diferenta dintre fotbalul amator si cel profesionist o reprezinta „calitatea in toate domeniile: de la organizarea tactica pana la jucatori si la expunerea lor”. Totodata, el a declarat ca „fiecare program organizat de FIFA in vederea promovarii fotbalului in zonele defavorizate este o initiativa binevenita”.
Hagi a vorbit si despre Academia de fotbal care-i poarta numele, „un proiect unic in Romania”, pentru care a „creat o baza de antrenament speciala, cu opt terenuri, hoteluri si restaurante pentru jucatori”. „Academia are in jur de 280 de jucatori la toate categoriile de varsta, iar 66 dintre ei participa la programul nostru sport/cazare/scoala. La numai trei ani de la infiintare, academia a devenit cel mai bun centru de antrenament din Romania pentru toate categoriile de varsta, iar 22 de jucatori au ajuns la echipele nationale„, a adaugat cel supranumit „Maradona din Carpati”.
Sursa: Agerpres