Institutul Balassi / Centrul Cultural Maghiar din Bucuresti organizeaza expozitia itineranta ”Istorie la firul ierbii”, despre povestea de mai bine de opt decenii a meciurilor de fotbal dintre Romania si Ungaria, al carei vernisaj va avea loc azi, la Muzeul Sportului din Capitala, aflat in sediul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Proiectul prezinta imagini, articole de presa, documente, caricaturi si filme de arhiva din istoria acestor intalniri, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
La vernisaj, care are loc cu o zi inaintea meciului dintre cele doua nationale, in cadrul preliminariilor Cupei Mondiale din 2014, sunt invitati fostii internationali romani Gica Popescu, Ion Voinescu, dar si cunoscutii comentatori sportivi Cristian Topescu si Radu Naum.
Expozitia este structurata pe urmatoarele perioade: ”Primele meciuri: 1933-1940”, ”Meciurile de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial: 1945-1948”, ”Olimpiada de la Helsinki si anii ’50”, ”Anii ’70 si partida decisiva de la Belgrad”, ”Ultima victorie maghiara si prima victorie romaneasca: anii ’80 si ’90”, ”Secolul 21”.
„Istorie la firul ierbii” este o expozitie organizata pentru promovarea fair play-ului, a nobilului spirit de sportivitate in intalnirile dintre cele doua nationale de fotbal si nu numai. Istoria Romaniei si a Ungariei se leaga prin mii de fire una de alta, iar situatia nu difera nici in privinta fotbalului.
Proiectul s-a nascut si in amintirea unor jucatori al caror stil de joc si caracter au umplut de-a lungul vremii stadioanele: Iuliu Barátky/Barátky Gyula, Francisc Spielmann/Sarvári Ferenc, Iuliu Bodola/Bodola Gyula, Iosif Petschowski/Perényi József sau Mihai Tänzer/Táncos Mihály, doar cativa dintre fotbalistii care au jucat si in selectionata Romaniei, si in ce a Ungariei.
Lor li se alatura un alt reper, un fotbalist la fel de popular si de respectat, ajuns mai tarziu antrenor al ambelor reprezentative: Emeric Ienei/Jenei Imre. Alte nume sonore ar fi: Emeric Dembroschi/Dembrószky Imre, Ladislau Bölöni/Bölöni László si Tibor Selymes/Selymes Tibor. Ei nu au imbracat tricoul nationalei Ungariei, dar au avut o contributie esentiala la evolutia fotbalului romanesc.
Expozitia a fost vernisata si in luna martie, in cladirea Muzeului Sportului Maghiar din Budapesta, aflat in apropierea stadionului ”Puskás Ferenc”, inaintea meciului dintre selectionatele Ungariei si Romaniei, in preliminariile Cupei Mondiale 2014, incheiat la egalitate, 2-2.
Sursa: Agerpres