![]() |
![]() |
Vezi VIDEO – Cristi Balaj, cetatean de onoare
Vezi VIDEO – Maramuresul sportiv, vazut de Gradinescu
Arbitrul FIFA Cristian Pavel Balaj a devenit cetatean de onoare al comunei Recea in 2010, dar abia azi a ajuns in sedinta de Consiliu Local pentru a-si primi diploma. Bucuria acestei distinctii a fost cu atat mai mare cu cat a fost primita in zi de sarbatoare onomastica, iar presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures nu a mers la Recea cu mana goala, ci a descins in miezul sedintei acompaniat de comentatorul sportiv Emil Gradinescu. Baimareanul a apreciat eforturile depuse la nivelul comunei pentru construirea de baze sportive si a promis ca va face din dragostea pentru sport a celor din Recea un exemplu. La microfonul Televiziunii eMaramures, Emil Gradinescu a avut pofta de marturisiri si, uite asa, am aflat ca cei doi prieteni, Cristian Balaj si jurnalistul sportiv, se… tem unul de altul.
Titratul arbitru baimarean, Cristian Balaj, este cetatean de onoare al orasului Baia Mare din iulie 2009. De anul trecut, a devenit cetatean de onoare si al comunei Recea, in aceasta dimineata arbitrul FIFA primindu-si diploma in cadrul Consiliului Local Recea. Despre aceste distinctii onorifice, Cristian Balaj a mentionat ca le stie aprecia asa cum se cuvine: „Ma onoreaza si vin ca o apreciere pentru ceea ce am facut pentru sport. Tatal meu este de aici, din Recea. Am avut si bunici aici, din pacate i-am pierdut. Este o zona frumoasa, in care am copilarit si de care, implicit, sunt legat. Este de apreciat primarul de aici, care investeste mult in sport. Lucru de apreciat nu neaparat in ceea ce ma priveste, ci pentru cetatenii acestei comune. De ce? Pentru ca trebuie sa intelegem ca sportul este ca si sanatatea: o apreciezi in momentul in care o pierzi si te chinui sa o redobandesti… Bazele sportive pe care le va avea Recea vor depasi cu mult alte localitati. Acest lucru este imbucurator”. „Ati facut infinit mai mult decat au facut alte localitati. Eu, prin ceea ce reprezint pentru judetul Maramures, promit ca voi vorbi despre tot ce se construieste aici in comuna dvs. Veti fi un exemplu pe care am sa-l dau in repetate randuri. Mii de multumiri pentru efortul pe care il faceti pentru bazele sportive. Veti avea numai de castigat!”, le-a spus arbitrul consilierilor, neuitand sa sublinieze – asa cum face de cate ori are ocazia – importanta de a orienta tinerii spre sport. „Avem tot mai multi copii care stau pe internet, pe care noaptea ii gasim in baruri si pe care nu stim in ce stare ii gasim dimineata cand vrem sa-i ducem acasa. In momentul in care practici un sport te indepartezi de aceste lucruri si, credeti-ma, o spun din propria raspundere, sportul inseamna sanatate. Sa facem sport, pentru ca ne invata, pana la urma, sa fim corecti! Noi, ca si asociatie judeteana, pentru ca vorbesc din postura de presedinte al AJFMM, incercam sa facem din fotbalul maramuresean cel mai frumos fotbal care exista in Romania. Incercam sa cultivam spiritul Fair Play”, a spus Balaj in sedinta de consiliu.
La Recea, Cristian Balaj a ajuns insotit de comentatorul sportiv Emil Gradinescu. „Am venit la Cristi Balaj, despre care mi-e greu sa vorbesc la modul obiectiv. Pentru ca suntem prieteni. Chiar ma gandesc de multe ori cu frica la meciurile pe care le arbitreaza el si le comentez eu. Noi avem glumele noastre si ii spun de fiecare data: „Daca ai facut o greseala, te ard!” Iar el imi spune: „Mi-e asa frica atunci cand esti tu la comentariu, de rusine sa nu gresesc…” Cam acestea ar fi coordonatele relatiei dintre noi. Cristi nu este numai cel mai bun arbitru din tara, ci este un om care se ocupa si de binele colectivitatii din care face parte si de cresterea fotbalului in calitate de presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal. A facut deja o multime de lucruri din postura aceasta si a adus un suflu nou. Ideea cu premierea Fair Play-ului mi se pare excelenta, cu atat mai mult cu cat se pare ca Fair Play-ul este o notiune in mare suferinta in fotbal, in sportul romanesc si chiar in societatea romaneasca”, si-a explicat jurnalistul sportiv prezenta in Maramures.
Cuvintele s-au lasat putin asteptate atunci cand a trebuit sa vorbeasca despre calitatile si defectele prietenului sau. „Principala lui calitate a fost data, cred, de faptul ca a jucat fotbal si intelege foarte bine acest joc si cred ca principala sa calitate este viteza de gandire. Care se formeaza si ca jucator, dar e si un dar natural. Defectul lui este ca are ghinion: din pacate a avut doua meciuri in Europa marcate de un ghinion teribil, dar probabil ca va depasi aceasta perioada si va reincepe urcusul din ultimii ani”, a spus Emil Gradinescu pentru eMaramures.
Cristian Balaj este arbitru din 1995. Dupa cinci ani a debutat in prima divizie a fotbalului romanesc, din 2003 figureaza pe lista FIFA. In 2009, Balaj a fost promovat in grupa valorica Premier Class a UEFA, a doua din Europa. In mai multe randuri a fost cotat cel mai bun arbitru din Romania de catre Comisia Centrala a Arbitrilor. Din iulie 2009, Cristian Balaj este cetatean de onoare al orasului Baia Mare. In 2010, Cristian Balaj a condus in grupele Champions League doua partide, care au reprezentat pentru baimarean punctele culiminante profesionale de pana acum: AC Milan – Auxerre in cadrul Grupei G a Ligii Campionilor, din 15 septembrie, fiind asistat pe San Siro de Szekely; meciul a fost planificat de prima etapa a grupelor Champions League; in etapa a patra a fazei grupelor Ligii Campionilor – meciul FC Copenhaga – FC Barcelona din cadrul Grupei D; partida a avut loc in 2 noiembrie, Balaj fiind si de aceasta data asistat de baimareanul Zoltan Szekely. Baimareanul Cristian Balaj, arbitru FIFA, a condus primul sau meci oficial din 2011 in cadrul mansei a doua a 16-imilor de finala din Liga Europa. Este vorba despre confruntarea dintre rusii de la Spartak Moscova si elvetienii FC Basel. Cristian Balaj este presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures din 2 martie 2010.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop