Printr-o scrisoare adresata presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Zoltan Nagy, acesta a anuntat, de altfel, ca renunta sa mai faca plangere la rezolutia pusa de magistrati, considerand ca statul roman trebuie sa fie acela care sa apere ariile protejate din Romania.
In rezolutia redactata de procurori se specifica faptul ca Gavrila Grec este scos de urmarire penale pentru distrugerea taului (fapta prevazuta la articolul 217, al. 1 si 2 din Codul Penal), precum si pentru distrugerea din culpa (fapta prevazuta la articolul 219, al. 3 din Codul Penal). De asemenea, in document se precizeaza ca toate cheltuielile de urmarire penala, in suma de 100 de lei, vor ramane in sarcina statului.
”Solutia Parchetului Maramures este o elocventa proba a (dez)interesului Statului fata de ariile naturale protejate, parcurile naturale si nationale, monumentele naturii. Personal consider, in continuare, ca in Romania grija fata de natura/mediu, arii protejate, parcuri nationale/naturale este o total neacoperita «vrajeala» institutionala fara acoperire practica”, a precizat Lucian Petru Goja.
El a mentionat ca a facut demersuri pentru tragerea la raspundere a celor vinovati din grija pentru natura, lucru pe care ar fi trebuit sa il faca oficialii institutiilor statului care au responsabilitate in acest domeniu si care sunt platiti de la buget pentru a-i pedepsi pe cei care distrug ariile naturale protejate.
Lucian Petru Goja a cerut anchetarea fostului primar din Borsa dupa ce, din dispozitia lui, s-au facut diverse lucrari la lacul glaciar Izvorul Bistritei Aurii – cunoscut mai degraba sub numele Taul Stiol, prin incalcarea legilor in vigoare. Ulterior, Directia Silvica Bistrita Nasaud s-a constituit parte vatamata.
Lucrarile de amenajare, demarate in octombrie 2002, au fost crititicate nu doar de organizatiile ecologiste, ci si de membrii Academiei Romane, care au intocmit chiar un raport. Chiar seful ANPM, Zoltan Nagy, a inspectat zona impreuna cu mai multi specialisti, dar efectele vizitei in teren au constat doar in organizarea unei sedinte la care doar s-a vorbit mult.
Montaniardul maramuresean a cerut ANPM sa continue demersurile, dar a facut si un apel membrilor Academiei Romane din Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii de a iesi din ”vizuina” stiintifica pentru a stopa amenajarile ilegale si lipsite de proiect si avize.
Lucian Petru Goja a aratat ca s-a asteptat la o asemenea decizie din partea anchetatorilor, atat din cauza acordurilor tacite dintre fostul primar Gavrila Grec si reprezentanti ai APM Maramures care ar fi avut la baza eliberarea retrocativa de avize, cat si a faptului ca s-a profitat de faptul ca ancheta a fost ceruta ”de un simplu cetatean, un amarat de turist”.
Sursa: Meda Muntean