In contextul restrictiilor impuse de Rusia pentru produsele agricole venite din UE, Executivul comunitar a anuntat luni deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i sustine pe producatorii europeni de fructe si legume perisabile, transmite AFP.
Produsele vizate de aceasta masura sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza alba, conopida, castravetii, ciupercile, merele, perele, fructele rosii, strugurii de masa si kiwi, se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.
‘Toti cultivatorii de aceste produse afectate, indiferent daca fac sau nu parte dintr-o organizatie a producatorilor, vor fi eligibili sa profite de aceste masuri de sprijin’, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.
‘Bugetul prevazut este de aproximativ 125 de milioane de euro. Ideea este sa reducem cantitatile puse pe piata pentru ca pretul sa nu scada pana la un nivel de criza’, a precizat Roger Waite, purtatorul de cuvant al lui Dacian Ciolos.
Odata formalizate, in urmatoarele saptamani, masurile se vor aplica intr-o maniera retroactiva de la 18 august si vor ramane in vigoare pana la sfarsitul luni noiembrie. Potrivit unei surse europene, principalii furnizori europeni de fructe si legume perisabile pentru Rusia si totodata principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia si Olanda.
Roger Waite a mai spus ca o reuniune extraordinara a ministrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevazuta pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.
Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene a prezentat saptamana trecuta un raport preliminar privind efectele embargoului rus, ce cuprinde o analiza a fluxurilor comerciale afectate si situatia actuala a pietei diferitelor produse.
La inceputul acestei luni presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. Embargoul nu include insa produsele si alimentele pentru copii.
La inceputul saptamanii trecute, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat, pentru Agerpres, ca Romania a transmis oficial Comisiei Europene situatia din sectorul de legume si fructe, in urma embargoului impus de Federatia Rusa pentru produsele alimentare din Uniunea Europeana.
Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania, a declarat recent ca producatorii de legume si fructe se afla in imposibilitatea de a mai valorifica productia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate initial pietei rusesti si care, in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor membre Comunitatii Europene, au luat calea pietei romanesti blocand astfel comertul intern si intracomunitar pentru operatorii romani.
Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt intoarse din Federatia Rusa spre tarile UE, iar o parte vor lua calea pietei de desfacere din Romania.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres