Vezi VIDEO
In ultimele doua saptamani, numarul cazurilor de rubeola a crescut alarmant in Maramures. Daca la finalul lunii ianuarie au fost depistate 80 de persoane cu rubeola, la aceasta ora aproximativ 300 de pacienti sunt in evidenta Directiei de Sanatate Publica (DSP) cu aceasta boala. Medicii spun ca populatia nu trebuie sa se alarmeze, insa cei care prezinta simptome specifice rubeolei sunt sfatuiti sa nu intre in contact cu alte persoane pentru a evita ca boala sa se raspandeasca. In judet, cele mai multe cazuri s-au inregistrat in Targu Lapus, Seini, dar si in Baia Mare.
Potrivit oficialilor DSP Maramures, in 27 ianuarie, in judet erau inregistrate 80 de persoane cu rubeola. De atunci, insa, boala s-a raspandit cu repeziciune, peste 200 de maramureseni prezentandu-se la medic cu simptome specifice acestei maladii: febra mare, ganglioni umflati si pete rosii pe corp.
Cadrele medicale ii sfatuiesc pe maramureseni sa nu intre in panica, deoarece rubeola este o boala a copilariei care trece repede daca se urmeaza tratamentul. Singurele care ar trebui sa-si faca griji sunt femeile insarcinate, deoarece contractarea virusului ar putea pune viata micutului in pericol.
„Este o boala de copii, este boala cea mai simpla, dureaza maximum trei zile si nu trebuie un tratament sofisticat. Trebuie stat in casa izolat. Doamnele insarcinate trebuie insa sa aiba grija, pentru ca este foarte periculos pentru bebelusi ca mamele sa fie infectate cu rubeola”, a spus medicul Felicia Borz.
Oficialii din Sanatate considera ca focarele de infectie au aparut deoarece pana in anul 2000 copiii erau vaccinati doar impotriva rujeolei. Acum, insa, exista, un calendar de vaccinare, iar la varsta de un an, fiecarui bebelus i se administreaza vaccinul ROR care contine tulpini de rubeola, rujeola si oreion.
Deoarece boala se poate transmite chiar si prin aer, cei care prezinta simptomele specifice rubeolei sunt sfatuiti sa stea in casa chiar din primele zile de la contractarea virusului.
„Ca orice boala de copii care trebuie facuta la varsta mica, la adulti este mai complicata. Este mai periculos si pentru cei care vin in contact, tocmai de aceea le spun pacientilor mei in gluma «Daca aveti dusmani, mergeti si le dati rubeola!». Este o boala contagioasa, la care perioada de incubatie dureaza pana la zece zile”, a adaugat Borz.
Persoanelor diagnosticate cu rubeola li se indica simptomatice pentru scaderea febrei, vitamina C si calciu pentru eruptia de pe piele.
Sursa: Adina Timis