Boardul Fondului Monetar International se intruneste astazi, 2 iulie, pentru analiza raportului asupra evaluarii indeplinirii de catre Romania a obligatiilor asumate prin Acordul Stand-By.
Raportul privind evaluarea modului in care Romania si-a indeplinit obiectivele asumate in Raportul Stand-By si concluziile evaluarii situatiei macroeconomice din perspectiva Articolului IV al Statutului FMI vor fi discutate vineri de Boardul Fondului.
Potrivit purtatorului de cuvant al Fondului Monetar International (FMI), Caroline Atkinson, autoritatile romane au reusit sa gaseasca masuri alternative care sa compenseze veniturile care nu vor mai intra la buget in urma deciziei Curtii Constitutionale.
Intrebata daca FMI este satisfacut de masura adoptata de Guvernul roman de a creste TVA cu cinci puncte procentuale in loc sa reduca pensiile cu 15 la suta, purtatoarea de cuvant a FMI a subliniat ca ‘autoritatile romane au reusit sa identifice masuri alternative’ in urma deciziei Curtii Constitutionale de la Bucuresti si a amintit ca vineri, 2 iulie, va avea loc sedinta Board-ului FMI, care va analiza modul in care autoritatile romane au reusit sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin scrisoarea de intentie.
Acelasi punct de vedere a fost exprimat si de Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, care a declarat ca ‘autoritatile romane au demonstrat o atitudine ferma fata de realizarea programului lor economic – sprijinit de Acordul Stand-By – prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa decizia Curtii Constitutionale’.
Miza discutiei de vineri din Boardul FMI este acordarea celei de-a cincea transe, in valoare de 850-900 milioane euro, din imprumutul acordat de Fond Romaniei.
Conform practicilor in vigoare la FMI, o transa aprobata de Board este virata in maximum 48 de ore tarii beneficiare.
Dezbaterea, programata initial pentru luni, 28 iunie, a fost scoasa de pe agenda Boardului din cauza deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei privind neconstitutionalitatea masurii de reducere a pensiilor cu 15 la suta.
Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.
Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 milioane euro de la Banca Mondiala.
Sursa: Mediafax