![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O operatiune dificila si nu lipsita de pericole are loc in aceste zile la fosta Uzina de Preparare Sasar din Baia Mare, de pe strada Victoriei, acolo unde pe vremuri se extragea aurul din minele Maramuresului. Cladirile dezafectate ale flotatiei, lasate in paragina dupa inchiderea companiei miniere, au inceput sa fie demolate in cadrul unei complexe activitati realizate de cel mai mare grup de firme din domeniul constructiilor din Maramures. Momentul este unul important pentru municipiul Baia Mare, tinand cont va disparea o parte din istoria urbei pentru a face loc cladirilor moderne.
Prima zona in care s-a intervenit are o suprafata de aproape 5.000 de metri patrati, constructiile dinspre fosta societate Aurul fiind facute rand pe rand una cu pamantul. Cea mai delicata operatiune, care a avut loc chiar azi, 14 mai, s-a facut pentru indepartarea bazinelor de decantare ale flotatiei din fosta hala de cianuratie. Munca a fost una cu grad de risc, tinand cont ca in perioada cat UP Sasar era in functiune aici se lucra cu cianuri pentru extragerea aurului din minereu.
Utilajele Inserv Trans au indepartat capacele din metal de pe rezervoare, urmand ca acestea sa fie dezgropate din pamant si, ulterior, dezafectate. In paralel, muncitorii au intervenit pentru taierea grinzilor groase care sustineau cladirea. Una dintre cladiri a fost deja rasa de pe suprafa pamantului, iar in zilele urmatoare vor urma si celelalte hale.
Oficialii Inserv Holding au explicat ca intentioneaza sa aduca la ”nivel zero” intreaga suprafata, iar toate ruinele fostei companii miniere, care pericliteaza siguranta cetatenilor care trec prin zona, sa dispara. Directorul de marketing al Inserv Holding, Doru Supeala, a declarat ca terenul va fi eliberat treptat de constructii.
“Am inceput prima etapa din demolarea imobilelor in care a functionat fosta Uzina de Preparare a Minei Sasar. Acestea, fara niciun rost in viitor, constituie in acest moment un adevarat pericol pentru siguranta trecatorilor, ca atare am decis sa le eliminam. Acest teren, situat intr-o zona foarte buna a Baii Mari va fi redat proprietarilor, care vor hotari pe urma daca doresc sa construiasca spatii comerciale sau civile”, a precizat Doru Supeala, director de marketing in cadrul Inserv Holding.
Deocamdata doar se pot indrevedea oportunitatile economice rezultate de pe urma demolarii fostei flotatii, insa tinand cont de faptul ca UP Sasar se afla la cateva sute de metri distanta de santierul celui mai mare mall din nord-vestul tarii in mod categoric actiunea de azi este una de insemnatate pentru viitorul urbei.
Primul beneficiu va fi acela ca turistii care vin spre Baia Mare din acea directie nu vor mai vedea cladirile vandalizate de hotii de fier vechi si materiale de constructii. Destinatia ulterioara a terenului inca nu se cunoaste, pentru ca autoritatile locale nu au avizat inca un plan urbanistic pentru acea parte a orasului.
Sursa: Catalin Tineghe