![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Bisericile din Baia Mare au devenit azi, 17 aprilie, neincapatoare pentru crestinii ortodocsi, greco-catolici si catolici care au sarbatorit Floriile, ziua in care Iisus Hristos a intrat triumfal in Ierusalim, fiind aclamat si primit cu flori de locuitorii orasului sfant. Aceasta mare sarbatoare este precedata de sambata invierii lui Lazar, in care Mantuitorul Iisus Hristos si-a aratat din nou minunile. Este pentru al doilea an consecutiv, cand crestinii sarbatoresc impreuna aceasta mare sarbatoare praznuita inaintea Saptamanii Patimilor si care vesteste cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. Asa cum cere datina, de Florii, fiecare crestin a primit din partea coratorilor bisericilor ramuri sfintite de matisori, ca simbol sfant al ramurilor de finic cu care a fost intampinat Mantuitorul in Ierusalim.
Sute de credinciosi s-au indreptat azi, 17 aprilie, spre bisericile din Baia Mare pentru a participa la Sfanta Liturghie de Florii sau sarbatoarea Intrarii in Ierusalim a Mantuitorului Iisus Hristos. In acest an, ca si in cel precedent, atat crestinii ortodocsi cat si greco-catolici si catolici au praznuit deodata aceasta mare sarbatoare care vesteste cel mai mare praznic al crestinatatii – Invierea Domnului Iisus Hristos sau Pastile.
La Biserica ortodoxa „Sfantul Nicolae”, cateva sute de oameni asistau la slujba religioasa de Florii atat in lacasul de cult, cat si inafara acestuia, iar coratori imparteau matisori. Despre semnificatia sarbatorii, crestinii, majoritatea bine informati, nu s-au sfiit sa vorbeasca.
“E sarbatoarea Florilor, cu o saptamana inainte de Pasti. Dam oamenilor matisori. E un simbol de ani si ani”, a spus coratorul Ionica Gherghel, in timp ce impartea credinciosilor florile sfinte.
„E ziua tuturor crestinilor de pe Pamant. Este ziua care prevesteste Saptamana Patimilor. Acum totul reinvie la viata, asa cum reinvie si sufletele noastre”, a explicat preotul Ioan Pop, paroh al Bisericii „Sfantul Nicolae” din Baia Mare.
La doar cateva sute de metri, era in plina desfasurare slujba de la Biserica greco-catolica Sfantul Anton de Padova. „E vorba de intrarea Domnului in Ierusalim, toti crestinii o sarbatoresc”, a marturisit Andrei Balan, credincios greco-catolic. „Noi, cu matisoare, acolo s-a facut cu ramurele de maslin „, a adaugat Costan Dobrican. „E vorba de intrarea Domnului Iisus, intampinat cu ramuri de maslin si mladite de salcie. Am venit si eu sa-l intampin pe Domnul Iisus, ne-am rapit macar o ora”, a precizat Victorita Napradean.
Si mai ales pentru ca aceste mari sarbatori inseamna intai de toate reinviere, unitate si dragoste, credinciosii s-au aratat multumiti ca, pentru al doilea an consecutiv, aceste mari sarbatori se praznuiesc deodata atat de catolici, cat si de ortodocsi.
„Ar fi foarte bine sa fie tot timpul asa, sa facem Pastele impreuna cu vecinii si prietenii nostri”, a spus coratorul ortodox Ionica Gherghel. „Asa ar fi normal sa fie. Apartinem aceluiasi cult crestin, iar ziua de Florii ar trebui sa ne uneasca, e una din cele mai frumoase sarbatori, pentru ca semnifica renastere”, a fost de parere Andrei Balan, crestin greco-catolic.
„E foarte bine asa pentru ca suntem inruditi, romani cu maghiari. E foarte bine sa facem sarbatorile impreuna, nu facem de doua ori pregatiri” a marturisit Victorita Napradean.
La orele amiezii, orasul Baia Mare parca a reinviat pentru cateva momente. Multimea de oamenii se intorcea de la biserici fiecare purtand in mana cateva fire sfinte de matisori.
Sursa: Alexandru Ruja