Verificarile au inceput marti, in Satu Mare – judet partener cu Maramuresul in implementarea proiectului finanatat de europeni cu 15 milioane de euro, iar miercuri dimineata, echipa de control s-a deplasat la Borsa.
Stupefactie printre oficialii de la minister
Liviu Costache, consilier al ministrului, expert in Directia antifrauda si monitorizare fonduri comunitare, si Daniel Nicolaescu, consilier in cadrul Directiei monitorizare, programe si proiecte, s-au declarat nemultumiti de cele constatate in teren.
Investitia de la Luna Ses Borsa ar fi trebuit sa fie finalizata in toamna acestui an, iar, dupa stadiul actual al lucrarilor, sunt slabe sperante sa poata fi incheiata in octombrie 2007, cum s-au angajat reprezentantii Efklidis.
Consilierul ministrului Boagiu a afirmat ca ”proiectul va fi dificil de finalizat in conditiile actuale” si, inca de la vizita in Satu Mare a propus firmei grecesti sa aduca utilajele necesare si forta de munca astfel incat lucrarile sa fie urgentate.
Costache a amintit ca Efklidis a pierdut recent doua lucrari la Timisoara, tot pentru ca nu s-a incadrat in termene si a lasat sa se inteleaga ca si contractul pentru Luna Ses – Borsa ar putea fi reziliat in cazul in care nu rezolva problema intarzierilor.
La un pas de a pierde finantarea
Din cauza incetinelii cu care se desfasoara lucrarile atat la Luna Ses, cat si la Borsa, autoritatile din judetele Maramures si Satu Mare au fost la un pas de a pierde finantarea europeana obtinuta pentru proiect.
Situatia s-a incins in vara acestui an, cand oficialii si-au dat seama ca termenele nu au cum sa fie respectate si au cerut ajutor ministerului integrarii, institutia semnatara a contractului cu Efklidis.
Din fericire, reprezentantii Uniunii Europene au fost ingaduitori si au acceptat un act aditional la contractul de finantare al proiectului prin care termenul de finalizare a fost prelungit cu un an.
Reversul monedei a fost ca firma din Grecia s-a miscat in continuare cu incetinitorul si ca, la ora actuala, lucrarile sunt doar cu putin mai inaintate decat stadiul inregistrat in vara acestui an.
Erori grave in proiectarea partiei
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures, Marinel Kovacs, care a luat si el parte la verificarile facute in teren a precizat ca la Borsa au fost constatate mari deficiente si chiar erori grave de priectare.
“Proiectul este foarte slab. Au fost alunecari de teren multiple in zona unde trebuie sa fie statia de pornire, iar acum se fac lucrari de consolidare, se amenajeaza ziduri de sprijin, in loc sa se execute ceea ce trebuia conform planului.”
Kovacs e convins ca nu s-a facut un studiu geo-tehnic corespunzator si spune ca proiectantul, firma bucuresteana Romaero (in spatele careia se spunea ca ar fi stat Nastase la vremea demararii proiectului), ar trebui intr-un fel sau altul sanctionata.
Partea buna e ca lucrarile suplimentare nu vor costa bani in plus, sumele putand fi luate din rezerva de 800.000 de euro constituita pentru cheltuieli neprevazute in acest proiect important pentru Maramures.
Efklidis, in mare gaura financiara?
Presedintele CJ afirma ca reprezentantii firmei Efklidis trag pur si simplu de timp. “S-ar putea sa nu stea foarte bine cu banii. Desi au primit deja un avans consistent ca sa poata demara lucrarile.”
Suma exacta pe care au primit-o grecii la inceperea executiei nu e stiuta de autoritatile maramuresene, dar se pare ca e vorba de 15% din fondul total alocat de europeni, adica de aproximativ 2,5 milioane de euro.
Banii parca au disparut pentru ca in teren abia se vede ca s-a lucrat. La Borsa, escavatoarele au inceput sa sape in munte abia in octombrie, cand de fapt proiectul ar fi trebuit incheiat.
Termene dure pentru firma greaca
Consilierii de la Ministerul Integrarii nu au avut o intalnire cu presa, dar au relatat autoritatilor maramuresene ca nu vor permite societatii Efklidis sa aiba noi intarzieri in derularea lucrarilor.
“Pana pe 21 decembrie, conducerea firmei trebuie sa prezinte un nou grafic, pe categorii de lucrari, iar in situatia in care nu il va respecta va fi penalizata. Trebuie sa prezinte si un contract cu firma germana Leitner, care va aduce instalatia de transport pe cablu de la Borsa”, a explicat Kovacs deciziile luate de oficialii de la Bucuresti.
Societatea Efklidis a fost amenintata si cu rezilierea contractului in cazul in care nu va accepta noile conditii de lucru sau daca nu va respecta angajamentul pe care urmeaza sa il ia luna aceasta fata de autoritatile romane, erorile de pana acum urmand sa fie analizata intr-o sedinta ”foarte serioasa si lunga” ce va avea loc curand in capitala.
Speranta moare ultima
Liviu Costache a tinut sa sublinieze ca o eventuala excludere a grecilor din proiectul Luna Ses – Borsa nu va pune in pericol finalizarea lucrarilor si ca va milita pentru ca octombrie 2007 sa fie termenul de incheiere a executiei atat la Satu Mare, cat si in Maramures.
Presedintele Kovacs e destul de rezervat in ce priveste sansele ca partia olimpica de la Borsa sa fie data in folosinta anul viitor. “Pentru noi e foarte importanta instalatia pe cablu. Aceasta valoreaza de altfel jumatate din suma alocata proiectului pe Maramures, adica 3 milarde de lei. Daca nu se rezolva contractul pentru aducerea ei, totul e in aer.”
Firma Leitner a conditionat aducerea instalatiei de incheierea unui contract cu Efklidis si de achitarea unui avans. Marinel Kovacs crede ca numai daca instalatia ar ajunge in Maramures pana in luna mai ar exista sperante ca in octombrie sa fie incheiat proiectul si ca, daca vor aparea noi intarzieri, iarna urmatoare se va schia tot pe vechea partie.
Luna Ses – Borsa este cel mai important proiect pe care l-a castigat pana acum Maramuresul si valoreaza peste 6 milioane de euro. Se prevede amenajarea unei partii olimpice de schi in orasul minier maramuresean, care sa fie una dintre cele mai performante din Romania, dar, pana una alta, la Borsa exista doar un santier care a stimulat turismul guvernamental datorita numeroaselor deficiente ale proiectului.
Sursa: Larisa Tivadar