Vezi VIDEO
Lucrarile de reabilitare a soselei care face legatura intre Baia Sprie si comuna Barsana au intrat sub lupa expertilor de la Comisia Europeana. Finantarea pentru executie a fost blocata pana la finalizarea verificarilor, oficialii europeni constatand numeroase nereguli in mai multe contracte incheiate la nivel national pe Axa 2 a Programului Operational Regional (POR), care a vizat imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport.
Surse administrative au aratat pentru eMaramures ca documentele in baza carora s-au atribuit lucrarile de reabilitare vor fi supuse unui control amanuntit de catre specialisti ai Ministerului Dezvoltarii catre finalul lunii. In paralel se vor face verificari si in cazul celorlalte 123 de contracte incheiate pe aceeasi sursa de finantare, conform solicitarii venite din partea oficialilor europeni.
Modul de atribuire a lucrarilor de reabilitare pe drumul Baia Sprie – Barsana fac totodata obiectul unui dosar de cercetare penala instrumentat de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Oradea. In noiembrie anul trecut, presedintele CJ, Mircea Man, a fost acuzat ca ar fi luat mita de la reprezentantii firmei bihorene Selina, cea care a castigat licitatia din Maramures, iar verificarile nu au fost inca finalizate. Aceste suspiciuni care planeaza asupra sefului administratiei maramuresene pot reprezenta o bunina neagra in analiza care urmeaza sa fie facuta asupra contractului de reabilitare.
Blocarea finantarii nu constituie momentan o problema pentru autoritatile maramuresene avand in vedere ca in conturile Consiliului Judetean (CJ) exista in acest moment circa 16 milioane de lei destinati continuarii lucrarilor de reabilitare pe drumul Baia Sprie – Barsana. Vicepresedintele institutiei Emil Marinescu a explicat pentru eMaramures ca aceasta suma ar trebui sa ajunga pana in luna septembrie daca firma contractanta va lucra intr-un ritm corespunzator si nu va intarzia executia cum s-a intamplat pana acum.
Marinescu a aratat ca astazi ar trebui sa aiba loc faza determinanta pe una dintre portiunile de drum si ca, daca lucrurile vor fi in regula, se vor scoate de la buget 400.000 de lei in vederea platilor. “Ne mai raman bani suficienti pentru a continua pana in toamna. Problema o reprezinta insa modul in care se lucreaza. Suntem nemultumiti atat de ritmul executiei, cat si de verificarile pe care le deruleaza dirigintele de santier. Chiar ieri (n.n. 20 iunie) am trimis doua notificari in acest sens si speram ca situatia sa se remedieze, altminteri vom lua masuri care pot merge pana la rezilierea contractului”.
Si directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Maramures, Cristian Chendea, manager de proiect, sustine ca nu vor exista sincope in continuarea lucrarilor pe drumul judetean care asigura legatura intre Baia Sprie si Barsana. Totusi, acesta admite ca deja sunt probleme privind incadrarea in graficul initial, in conditiile in care lucrarile au fost realizate doar intr-un procent de 30 %.
“Oricum este o masura temporara, pana cand comisiile de specialitate din cadrul ministerului vor face controalele pe care doresc dansii sa le faca si, deocamdata, noi avem bani cam pe doua – trei luni. In jur de 16 milioane de lei mai avem in cont. In jur de 30 % din lucrari sunt efectuate, ar fi trebuit sa fim mult mai departe, peste 50 %. N-am facut inca straturile de mixturi asfaltice”, a spus Cristian Chendea.
Reprezentantii CJ spera ca in urma controalelor derulate in Maramures sa nu fie depistate probleme care sa duca la intreruperea finantarii si la sistarea lucrarilor de reabilitare. Oficialii institutiei trebuie sa transmita la Bucuresti pana in data de 15 iulie toate informatiile legate de contract si derularea lucrarilor, iar din informatiile care le-au fost transmise finantarea va ramane blocata pana in luna august.
In raportul facut pe Axa 2 a POR expertii Comunitatii Europene vorbesc despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari, mai exact despre utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare.
Contractul pentru reabilitarea drumului Baia Sprie – Barsana a fost semnat in luna aprilie a anului 2009. El presupune lucrari pe 56 de kilometri iar valoarea proiectului s-a ridicat la 92.946.366,10 de lei, din care contributia Fondului European de Dezvoltare Rurala este de 67.535.904,35 de lei, adica 86,5%.
FOTO: eMM – drumul Baia Sprie – Barsana
Sursa: Larisa Cordea, Camelia Tocaci