Vezi VIDEO
Cea de-a treia editie a Festivalului Coral International „Liviu Borlan” a debutat astazi, 6 septembrie, in Baia Mare. Sute de participanti din Romania, Slovacia sau Ucraina se vor intrece intr-o competitie artistica. Festivalul-concurs are loc in aceasta seara, urmand ca maine, 7 septembrie, sa fie premiati artistii care au obtinut cel mai bun punctaj din partea juriului.
Provocarea lansata participantilor la editia de anul acesta a festivalului este aceea de a interpreta cate o compozitie a artistului Liviu Borlan. In plus, corurile vor canta si lucrari folclorice specifice tarii lor sau dintr-o anumita perioada de timp.
„Coordonatele de inceput nu sunt acum, coordonatele de inceput sunt acum 2.000-3.000 de ani, cand folclorul romanesc s-a cristalizat in ceva de valoare universala, din care Liviu Borlan a luat si a scos niste nestemate. Astea au fost inceputurile, dar s-a materializat in forma de festival, care a ajuns la a treia editie acum, in care fiecare cor este obligat sa cante o piesa de Liviu Borlan, din opt la alegere, o piesa din folclor si inca doua din diferite perioade componistice”, a precizat unul dintre organizatori, Alexandru Nicolici.
Majoritatea artistilor au participat pentru prima data la Festivalul Coral International „Liviu Borlan”. Fiecare cor s-a pregatit pentru a se prezenta in fata juriului cat mai bine, insa interpretarea unui cantec semnat de Liviu Borlan a fost o adevarata provocare, in special pentru artistii din strainatate.
„Am acceptat cu cea mai mare placere sa particip la acest concurs, pentru ca stiu ca traditia cantarii corale este foarte bogata in Romania. Este pentru prima data cand vin aici, este un oras foarte frumos, am ales si un cantec care este compus de Liviu Borlan. Ne-a placut foarte mult, ne-a facut placere sa studiem acest cantec si vrem sa-l prezentam cat mai bine”, a spus dirijorul corului Cantica, Stefan Sedlick.
Intonatia, precizia sau impresia artistica sunt doar cateva dintre criteriile care vor fi luate in calcul de catre juriul international in evaluarea formatiilor corale. Pe baza punctajelor oferite, cele mai bune coruri vor obtine premii in bani si diplome.
„Este pentru prima data cand sunt aici si este intr-adevar o reala oportunitate sa fiu in juriul acestui concurs. Este ceva nou pentru mine, pentru ca muzica romaneasca este foarte diferita de cea din Cehia, dar voi asculta interpretarea corala si voi decide in functie de asta”, a explicat una dintre membrele juriului, Veronika Lozoviukova.
Gala laureatilor se va desfasura in cursul zilei de maine, 7 septembrie, la Casa Tineretului, incepand cu ora 15.00. Intre orele 19.00 si 20.00, formatiile corale participante vor sustine simultan concerte la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, la biserica „Nasterea Domnului”, la biserica „Sfanta Cruce”, la biserica „Sfanta Maria”, dar si la biserica „Sfintii 12 Apostoli”, toate din Baia Mare.
Sursa: Gabriela Kuhajda