O avertizare hidrologica cod ”galben”, valabila pentru zilele de marti si miercuri, a fost transmisa prefecturilor din judetele Alba, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Timis si Maramures. Potrivit acesteia, se pot produce cresteri de debite si chiar inundatii in localitati din judetele atentionate. In Maramures, probleme sunt doar la barajul de la Firiza, unde s-a intrat in faza intai de aparare ca urmare a debitelor crescute care intra in lac.
De marti si pana miercuri la ora 20.00, sunt asteptate cresteri de niveluri, cu depasirea cotelor de atentie, pentru raurile Lapus, Crisul Negru, Crisul Alb, Aries, bazinele superioare ale raurilor Bega, Timis si Jiu.
Potrivit avertizarii, din cauza precipitatiilor abundente din ultimele 12 ore si a topirii zapezii s-au inregistrat cresteri importante de debite si niveluri, cu depasiri ale cotelor de atentie, in bazinele superioare ale raurilor: Crisul Negru, Crisul Alb si Timis.
Pentru urmatorul interval se prognozeaza cresteri importante de niveluri si debite, ca urmare a topirii zapezii, cu depasiri ale cotelor de atentie, pe raurile din bazinele hidrografice Lapus, Crisul Negru, Crisul Alb, Aries, bazinele superioare ale raurilor Bega, Timis si Jiu.
Prefectul Gyongyike Bondi a dispus, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si monitorizarea nivelului raului Lapus.
Dispecerul de serviciu al Societatii de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures a precizat ca nu s-au atins cotele de atentie pe niciun rau din judet. El a precizat ca pe raul Lapus, la Razoare, nivelul apei este de numai 39 centimetri, iar cota de atentie este de 150. Tot pe Lapus, dar la Lapusel, nivelul este de 195, iar cota de atentie este de 350.
La barajul Stramtori-Firiza insa s-a declarat starea intai de aparare, dupa ce nivelul normal din lac a fost depasit. La ora 11.00, volumul in lac era de 14.627.919 metri cubi. Dispecerul de serviciu al SGA Maramures a precizat ca debitul la intrare era de 18,14 metri cubi pe secunda, iar cel de evacuare era de 32,91 metri cubi.
Stavila centrala de la baraj a fost deschisa in cursul diminetii de marti, in jurul orei 9.00, astfel incat sa se evacueze apa in exces. Hidrologii de la SGA Maramures au precizat ca pana la orele serii s-ar putea iesi din faza intai de parare daca nu intervin si alte probleme.
Foto: Stavilarul de la barajul Stramtori-Firiza (c) eMM.ro
Sursa: M.M.