Vezi VIDEO
Un program propriu de reabilitare a blocurilor din Baia Mare pregatesc, in aceasta perioada, autoritatile locale. Acestea si-au propus sa scape de imaginea dezordonata, generata de fatadele tip papagal, si sa ii sprijine pe cetateni pentru a zugravi imobilele. Lucrarile ar urma sa ii coste mai putin pe baimareni si, in plus, proprietarii vor primi sfaturi de specialitate din partea arhitectilor in alegerea culorilor, astfel incat aspectul orasului sa aiba de castigat.
O parte dintre blocurile din Baia Mare a intrat in cadrul unui program de reabilitare, finantat de Uniunea Europeana, dar, pentru ca toate cladirile sa beneficieze de facilitati, autoritatea locala a facut demersuri pentru accesarea de fonduri europene, in perioada de programare 2014-2020. In prezent, 40 de imobile din municipiu sunt in evaluare la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, urmand ca in cadrul proiectului sa beneficieze de izolare termica, dar si de finisaje, pentru care locatarii vor plati doar 10% din valoarea totala a investitiei.
„Probabil ca vom face un program prin care, la blocurile la care municipiul va interveni din banii de la buget si va face reabilitare estetica – respectiv zugravirea, retencuirea, igienizarea -, vom veni cu o taxa pentru fatada sau, probabil, cu o majorare de impozit pentru acele persoane si pentru imobile care beneficiaza de ajutor din partea primariei”, a explicat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
In privinta alegerii culorilor, administratia publica locala a luat decizia sa ceara sprijinul arhitectilor, astfel incat sa se respecte specificul fiecarei zone a urbei. In cazul blocurilor vechi sau al celor care au o valoare arhitecturala deosebita, fatatele ar trebui sa respecte parametri proiectului initial, lucrarile presupunand doar improspatarea vopselei si nu schimbarea nuantelor.
Edilul municipiului a aratat ca, intr-o prima faza, se va realiza doar reabilitarea blocurilor, urmand ca, in functie de finantari si decizia pe care o va lua Consiliul Local, sa se treaca si la izolarea termica a blocurilor de locuit. „Fiecare zona va beneficia din primul pas de acest proiect. Sunt doua chestiuni aici. Probabil ca vor fi bani suficient de multi in perioada 2014-2020. In momentul in care obtinem acei bani, putem face si reabilitarea termica. Probabil ca acesti bani vor veni in 2018. Pana atunci, totusi, orasul trebuie igienizat si va trebui sa gasim si variantele tehnice pentru a genera prin aceasta igienizare si un confort termic usor mai ridicat”, a declarat Catalin Chereches.
Vizate pentru reabilitare, dar si pentru modernizare, sunt si cateva dintre blocurile sociale din municipiu. Primarul Baii Mari a precizat ca anul acesta urmeaza sa intre in reabilitare blocurile Horea 46B si Melodiei 4.
In cazul imobilului de pe strada Melodiei, autoritatile doresc comasarea unor garsoniere si transformarea lor in apartamente spatioase, acestea urmand sa fie acordate tinerilor. Costurile estimate de edil pentru lucrarile care ar urma sa fie efectuate la cele doua blocuri se ridica la aproximativ 1,3 milioane de euro, insa autoritatile isi propun sa incerce si obtinerea unui sprijin financiar din partea Ministerului Dezvoltarii.
Sursa: Anca Popescu Glodan