Sindicatul Liber din Invatamant Maramures a obtinut o finantare europeana pentru proiectul “Resurse umane calificate, locuri de munca ocupate”. Prin intermediul acestuia, se intentioneaza incadrarea in piata muncii a somerilor din Maramures, Satu Mare si Bihor. Concret, angajatii din invatamant ii vor invata pe someri cum se pot califica in meseriile de barmani, bucatari, chelneri etc. Obiectivul acestui proiect este de a sprijini turismul din cele trei judete.
Valoarea proiectului este de 1.766.980 lei, din care contributia Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), in calitate de beneficiar este de 37.700 lei. Proiectul va fi implementat pe o perioada de doi ani si se urmareste pregatirea somerilor din Maramures, Satu Mare si Bihor in scopul gasirii unui loc de munca in domeniul turismului.
“De unde a venit ideea acestui proiect? Sindicatul Liber din Invatamant Maramures are un centru de formare la Ocna Sugatag are nevoie de resurse umane. Colegii nostri de la Bihor au si ei aceeasi problema. Am constatat lipsa resursei umane, lucru care ne-a facut sa ne punem multe intrebari”, a explicat Liviu Marian Pop, presedintele SLIMM si asistent manager de proiect.
In timpul unei intalniri cu alti lideri de sindicat dar si cu proprietari de pensiuni din zona Maramuresului istoric, s-a constatat ca era incadrat in munca doar un singur bucatar calificat.
Presedintele organizatiei bihorene a spus ca, in urma cu cativa ani, a mai fost implicat intr-un proiect similar, care s-a finalizat cu succes. “Proiectul a fost o reusita, am avut un grup tinta de 60 tineri, someri aflati in cautare de locuri de munca. Reprezentanti de la firmele care functionau in zona respectiva, fabrici de mobila, tapiserie, au fost foarte deschisi, am avut si persoane incadrate, dar a venit criza asta nenorocita”, a spus Ioant Tent, presedintele SLI Bihor.
Reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortelor de Munca, partener in cadrul proiectului chiar au propus realizarea unor schimburi de experienta intre zonele turistice din cele trei judete.
Partile implicate in proiect au ajuns la concluzia ca acest lucru nu este suficient. Somerii trebuie ajutati sa treaca peste tracul interviului, motivatia fiind extrem de importanta, pentru ca orice candidat sa dobandeasca in final statutul de muncitor calificat.
“Din experienta mea, in Satu Mare conduc o firma de mediere-plasare forta de munca. Am constatat ca, in momentul in care exista locuri disponibile, lipseste acea prezentare la interviu, acea sustinere morala, nemaivorbind de documentele necesare pentru a participa la un concurs organizat de diferite institutii”, a explicat Alina Perse, manager de proiect.
In acest proiect, reprezentantii SLIMM vor sa solicite si sprijinul administratiilor publice locale si al Inspectoratului Scolar.
Sursa: Catalin Tineghe