![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Fara probleme privind legalitatea si modul de alocare a banilor pentru contractele existente, realizate intre administratia publica locala si diverse societati comerciale sau institutii. Asa se prezenta situatia Primariei Baia Mare dupa efectuarea unui control la sange, care a durat mai bine de o luna, si care a fost realizat de catre angajatii Curtii de Conturi. Verificarile au vizat intreaga activitate desfasurata de institutie pe parcursul anului trecut, dar si contractele incheiate pana in prezent.
Controlul Curtii de Conturi la Primaria Baia Mare a fost derulat in intervalul iunie-iulie, de catre inspectori de specialitate din Satu Mare. Edilul Catalin Chereches a dat detalii astazi, 9 iulie, despre verificarile facute si a subliniat faptul ca rezultatele dovedesc foarte clar ca activitatea institutiei se desfasoara cu multa rigoare si in temeiul legii.
„Cea mai mare satisfactie este faptul ca, in raporturile dintre municipiul Baia Mare, primarie sau alte entitati din subordinea noastra si societati comerciale care presteaza servicii, lucrari pentru municipiu, nu s-a constatat niciun fel de deficienta. Din punct de vedere legal si financiar, Curtea de Conturi a constatat ca toate chestiunile au fost executate intr-un mod corect din punct de vedere juridic si financiar” a declarat primarul Catalin Chereches.
Un „nu” clar pentru Romaltyn
Edilul a discutat astazi si despre problema legata de eventuala reluare a activitatii de prelucrare a piritei aurifere in Baia Mare, dupa ce reprezentantii societatii Romaltyn au remis un comunicat de presa in care aratau ca relocarea uzinei nu este pentru ei o optiune viabila. Catalin Chereches s-a arat, insa, foarte ferm in decizia sa, de a nu permite aplicarea metodelor de prelucrare cu cianuri in municipiu, care ar pune in pericol sanatatea si siguranta cetatenilor.
Primarul a subliniat ca problema nu se pune sub aspect economic, ci din punctul de vedere al respectarii normelor de mediu, pe care, prin functionare, societatea nu le-ar putea indeplini. El a mai precizat ca, la nivelul Ministerului Mediului, exista o evaluare de impact transfrontalier care vizeaza Romaltyn, si ca, decizia luata, in comun cu consilierii locali, este foarte clara – de a nu permite nicio activitate poluatoare in Baia Mare.
“Din punctul nostru de vedere, pentru ca am vazut ca se doreste de catre cei de la Romaltyn anularea hotararii de Consiliu Local prin care s-a stabilit ca acea zona care a functionat in anii ‘90 pana in 2000, la accidentul Aurul, eu imi mentin punctul de vedere si voi fi ferm hotarat in ceea ce priveste refuzul, argumentat legal, pentru ca cetatenii municipiului Baia Mare sa nu se afle in niciun pericol de mediu sau din punct de vedere al sanatatii”, a explicat Catalin Chereches.
Cel mai mic grad de indatorare
Tot la capitolul economic, edilul a clarificat situatia creditului care a fost accesat de Primaria Baia Mare la finalul anului trecut si care ar urma sa fie utilizat exclusiv pentru proiectele europene si de investitie de la nivelul municipiului.
Este vorba despre un imprumut in valoare de 100 de milioane de lei, acordat de CEC Bank, care pentru autoritati este o metoda de prefinantare si cofinantare a proiectelor pe bani europeni. Potrivit administratiei publice, s-a apelat la aceasta solutie pentru ca bugetul local sa nu fie afectat iar gradul de indatorare actual sa nu fie unul ridicat.
In acest moment, potrivit edilului, Primaria Baia Mare inregistreaza un record national, figurand cu cel mai mic grad de indatorare in randul institutiilor publice – 5%.
Sursa: Anca Popescu Glodan