Vezi VIDEO
Mielul, drobul, fripturile si sarmale, dar mai ales preparatele cu continut bogat de oua pot reprezenta un pericol pentru sanatate. Ele sunt preparatele cheie pentru o masa reusita de Pasti, dar, daca sunt consumate in exces, ne pot transforma din petrecareti in pacienti. Pentru a evita un drum nedorit la spital, nutritionistii le recomanda maramuresenilor, si in special celor care au tinut postul Pastelui, sa nu faca abuzuri culinare si nici de alcool.
Mancarurile grele, care sunt preferate in perioada Sarbatorilor de Pasti, trebuie mancate in cantitati reduse, explica specialistii. Ei arata ca, in cazul credinciosilor care vor iesi din post e indicat ca trecerea la produsele bogate in oua si carne sa fie facuta treptat.
„Persoanele care fac aceasta tranzitie foarte brusc pot sa ne devina pacienti. Ca sa putem evita acest lucru, ar trebui sa o luam progresiv si, chiar si langa mancarea traditionala, sa nu lispeasca salatele, supele. Si supele, macar acestea sa fie mai light, daca se poate”, spune nutritionistul Luchiana Pruna.
Potrivit specialistilor, exista cateva reguli simple, care, daca sunt respectate, ne ajuta sa combatem problemele gastrice si disconfortul. Important este ca un ospat copios sa nu fie incheiat cu sticle intregi de bere sau vin si sa facem pauze intre mese. Chiar daca specialitatile din carne si din oua sunt apentisante, acestea trebuie combinate cu salate pentru a putea fi mai usor de digerat.
“Sa nu sarim direct pe felul doi, sa lasam un pic de distanta intre masa si desert, sa nu le consumam toate deodata si, ce e important intr-adevar, daca se asociaza si alcoolul la o masa abundenta, riscul de pancreatita sau de patologie a vezicii biliare creste foarte mult. La fel, sa incercam sa amortizam acest plus caloric prin miscare cat mai multa, hidratare cat mai multa”, mai arata Luchiana Pruna.
In plus, preparatele, care vor fi din belsug pe masa de Pasti, dupa bunul obicei al romanilor, nu trebuie consumate toate odata. Este destul daca gustam cate putin din fiecare produs, subliniaza nutritionistii.
“Nu avem cum sa le spunem sa nu serveasca, dar e de ajuns un ou, nu cinci, este de ajuns o felie de cozonac, nu 10, cate putin din toate este in regula. Sa avem eventual mese mai mici si mai dese, decat numeroasele feluri de mancare care sunt adevarate bombe calorice, cu ce se pregateste de sarbatori la noi”.
Respectand sfaturile nutritionistilor vom reusi nu doar sa ne bucuram asa cum trebuie de sarbatori, evitand un drum la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean, ci si sa nu acumulam prea multe kilograme in plus.
Sursa: Anca Popescu Glodan