![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Crestinii celebreaza, astazi, una dintre cele mai importante sarbatori: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta printre maramureseni si sub numele de Sanziene. In aceasta zi, fetele culeg florile cu acest nume din care isi fac coronite, iar noaptea se aprind focuri. Traditia s-a respectat la Borsa, unde tineri si batrani au iesit in strada cu faclii pe care le-au invartit deasupra capului intr-un ritual vechi de sute de ani. Oamenii au strigat din toate puterile: ”Faclia, mai coconi” cu tortele aprinse in maini. Toate stradutele orasului s-au luminat, iar orasul a fost… in flacari.
La Borsa, inca se mai pastreaza traditiile legate de Sanziene, pentru ca lumea iese in strada cu torte care se aprind la miez de noapte pentru purificarea comunitatii. Si copiii sunt cooptati in acest ritual, sub supravegherea parintilor si bunicilor. Ileana Timis, una dintre localnice, a iesit in poarta si le-a explicat nepotilor cum trebuie sa tina faclia in mana ca sa nu se arda.
Femeia, in varsta de 60 de ani, a spus ca de cand se stie este obiceiul. ”Acum nici nu mai este cum era altadata. In seara de 23 iunie, lumea iese si aprinde facliile. Totdeauna, se intampla asa, oricat de urata era vremea”, a spus batrana.
Copiii au fost incantati sa participe la aprinsul facliilor, chiar daca nu stiu foarte bine semnificatia obiceiului. O fac pentru ca asa i-au invatat bunicii si strabunicii. Micutii au spus ca este un obicei pe care sigur il vor pastra. Ei s-au amuzat foarte mult si de strigarea care se face in momentul in care se invart facliile deasupra capului: ”Hai, Marii la Sanziene. Nu ma duc ca n-am izmene”
Sarbatoarea „Sanzienelor” are origini precrestine. Ziua are conotatii magice, prevestindu-se viitorul, dar si semnificatii agrare, pentru ca 24 iunie este si momentul cand incep secerisul si cositul.
”Parul care ramanea de la facile se ducea acasa. Era pus in gradina. Se afuma gradina, ca se zicea ca omizile nu mananca curechiul”, a spus Ileana Timis, care a spus ca sunt si alte credinte care se leaga de noaptea magica de dinaintea de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Ea a explicat ca obiceiul isi are originile in facliile care s-au aprins ca sa se vesteasca evenimentul.
La Sanzaiene, tot in Borsa, se mai obisnuieste ca la miezul noptii, fetele sa se scalde ritualic in vai. Se spune ca apa in care se imbaiaza acestea capata puteri magice, iar fetele vor fi mai frumoase.
Sursa: Andrei Sovan