Vezi VIDEO
Baimarenii au avut ocazia astazi, 28 octombrie, sa isi aminteasca de perioada comunista prin intermediul unei expozitii vernisate la Muzeul de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Vizitatorii au putut sa isi aminteasca sau sa invete despre colectivizare, despre taranii arestati pentru ca s-au opus cooperativizarii sau sa vada materiale propagandistice care elogiau maretele realizari ale regimului autarhic.
Un radio vechi din care rasuna “Trei culori” si pe care trona o statuie a lui Lenin, steaguri rosii cu insemnele Partidului Comunist Roman, dar si materiale care vorbeau despre suferintele prin care au trecut taranii romani in perioada comunista, acestea au fost unele dintre exponatele prin care realizatorii expozitiei “Taranii si comunismul” au incercat sa evoce evolutia lumii rurale romanesti din perioada comunista.
„Am incercat sa creionam o imagine care sa suprapuna cele doua realitati, o realitate trista si tragica si o realitate prezentata de regimul comunist, realitatea oficiala. Nu intam,plator, sub bannerele cu tarani arestati avem aceste bannere care ne spun ca la 10 ani de la inceputul colectivizarii, gospodaria colectiva ne-a adus belsug”, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie.
Desi chiar si la 20 de ani de la revolutia din 1989 mai exista inca numerosi nostalgici ai regimului comunist, cei peste 40 de ani de egalitarism au lasat urme adanci in randul populatiei din mediul rural.
„Probabil cel mai mare rau al perioadei a fost faptul ca taranimea si-a pierdut identitatea, taranul nu a mai fost taran, dar in acelasi timp nu a fost nici orasean. Se imbraca in straie “nemtesti”, cum se spunea, dar nu era orasean. Isi pierduse traditiile, obiceiurile, plecase la oras si muncea fie la o intreprindere, fie la mina”, a aratat Ioan Botis, curatorul expozitiei si muzeograf in cadrul Muzeului Judetean de Istorie.
Expozitia „Taranii si comunismul” a fost vernisata la Bucuresti in 17 martie 2009, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la inceputul colectivizarii fortate a agriculturii si de atunci a fost itinerata in opt orase din tara. La Muzeul Judetean de Istorie aceasta va putea fi vazuta pana la sfarsitul lunii decembrie. Expozitia a fost realizata de Fundatia Academia Civica, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei si Centrul International de Studii asupra Comunismului.
Sursa: Andrei Gherghel