Vezi VIDEO
Zeci de fotografii realizate in ultima editie a taberei „Fotoetnografica” au fost expuse pe simezele Salonului Artelor din cadrul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Instantaneele au fost realizate de cativa fotografi in satele din Tara Chioarului si surprind diferite obiceiuri si traditii specifice acestei zone. Expozitia poate fi vizitata pana la finalul saptamanii viitoare.
Munca la camp, tesutul sau impletitul cosurilor de nuiele sunt doar cateva dintre activitatile rurale care se regasesc in fotografiile expuse. Nu doar miscarea a fost surprinsa de catre artisti, acestia incercand sa imortalizeze in unele fotografii si biserici sau case din acea zona, in diferite momente ale zilei.
„Artistul fotograf traieste clipa si este fericit in momentul in care acea stare o releva intr-o imagine inedita, preocupat fiind de anumite momente ale zilei, cum ar fi apusul, rasaritul, dar, totodata, si despre vechi obiceiuri ancestrale si aici priveste cu o anumita tristete sa spunem, pentru ca aceste obiceiuri ancestrale sunt reprezentate individual”, a interpretat artistul plastic Nicolae Suciu. Instantaneele expuse au fost realizate de sapte fotografi, in ultima tabara „Fotoetnografica”, desfasurata in satele din Tara Chioarului. Dupa cum au aratat organizatorii, acestea pun in valoare definirea identitatii si spiritualitatii acestei zone. Editia aceasta este cu atat mai importanta, cu cat s-a ajuns la a X-a editie a taberei de fotografie.
„Incheiem aproape un drum, suntem la editia a X-a a taberei Fotoetnografica. E o editie jubiliara, o editie care cumuleaza eforturile si munca noastra in acest proiect – munca noastra ca institutie, dar intelegand si munca efectivelor de artisti fotografi care au participat la aceasta actiune”, a precizat directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Stefan Maris. Instantaneele realizate in editiile taberei „Fotoetnografica” au ca scop, potrivit organizatorilor, pastrarea traditiilor din Maramures si, totodata, constituie una dintre cele mai importante arhive de documente etnografice a judetului.
Evenimentul este organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures. Fotografiile expuse au fost realizate de Felician Sateanu, Costas Dumitrescu, Ionel Onofras, Gheorghe Petrila, Ionela Fugaretu, Robert Kovacs si Emanuela Vascan. Expozitia este deschisa publicului pana in 6 iulie si poate fi vizitata gratuit intre orele 8.00 si 18.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda