Vezi VIDEO
Cu ocazia Zilei Internationale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta “Gheorghe Pop de Basesti” au organizat astazi, 13 octombrie, o expozitie tematica in Piata Revolutiei in care si-au prezentat tehnica de lupta. In plus, trecatorii au putut vedea un istoric al pompierilor maramureseni si al felului in care acestia s-au luptat cu focul de-a lungul timpului.
Autospecialele expuse de catre pompierii baimareni au atras tinerii precum un magnet. Indrumati de pompierii baimareni, trecatorii au putut afla totul atat despre masinile moderne pe care le folosesc la stingerea incendiilor, cat si despre unele folosite in trecut. In plus, cei prezenti au aflat cum vechii locuitori ai Baii Mari luptau cu incendiile, prin intermediul expozitiei realizate de pompierii baimareni.
Printre primele reglementari obligatorii privind prevenirea incendiilor in localitatile maramuresene sunt cele din anul 1774, cand maramuresenii au fost instiintati ca: “fiecare proprietar este indatorat a pastra apa intr-o cada, de circa 200 de litri. In jurul cladirilor vor fi plantati pomi pentru a impiedica raspundirea focului. In cazul incendiului, prima data vor fi salvati bolnavii si copiii si vor fi transportati la locuri sigure”, se arata in scurtul istoric expus de catre pompierii baimareni.
Erau prevazute si sanctiuni pentru cei care nu respectau relementarile, respectiv nobilii trebuiau sa plateasca 12 florini, iar taranii primeau lovituri de varga, dupa marimea pagubei.
La aproape 150 de ani de la aceste prevederi, neajunsurile cu privire la lupta incendiilor inca existau. Astfel, la 13 martie 1921, pe strada Racului au ars doua case, iar pompierul care era de serviciu in Turnul Stefan „nu era la post, incendiul fiind observat cu o intarziere de 45 de minute de catre clopotar, care a dat alarma”
„Pompierii din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures au expus niste standuri cu materiale preventive, impart pliante in care ne sfatuiesc cum sa actionam in momentul in care suntem martorii unui cutremur si, de asemenea, Detasamentul de Pompieri Baia Mare expune tehnica de lupta a inspectoratului”, a declarat Oana Alexa Gonczi, purtatorul de cuvant al ISU Maramures.
In momentul de fata, Detasamentul Baia Mare al ISU Maramures are in dotare sapte autospeciale, dintre care cinci sunt cu apa si spuma, cele mai vechi datand din anii 1980. De asemenea, ISU Maramures mai detine o masina pentru interventii in caz de inec, veche din 1967, si o autoscara.
Sursa: Andrei Gherghel