Proiectul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room”, realizat de artistul roman Adrian Ghenie, va reprezenta Romania la cea de-a 56-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – La Biennale di Venezia, un eveniment care se va desfasura intre 9 mai si 22 noiembrie, informeaza Ministerul Culturii (MC).
Comisia care a evaluat cele 29 de proiecte inscrise a fost formata din Saverio Simi de Burgis, de la Accademia di Belle Arti din Venetia,Alexandru Damian, de la Institutul Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, vicecomisar, Ruxandra Demetrescu, de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Cristian Nae, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Raluca Velisar, de la Muzeul National de Arta Contemporana, si Igor Efrem Zanti, din partea Institutului European de Design din Venetia.
In sedinta de marti, comisia a procedat la evaluarea acestora acordand punctaje pentru criteriile prevazute in regulamentul de organizare al concursului national pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta Romania la cea de-a 56-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – La Biennale di Venezia, publicat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe si Institutului Cultural Roman.
Astfel, pentru spatiul expozitional din Pavilionul Romaniei din Giardini di Castello a fost desemnat castigator, cu un punctaj de 89,6, proiectul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room”, realizat de Adrian Ghenie.
„Alegerea proiectului propus de Adrian Ghenie (invitat Adam Curtis), curatoriat de Mihai Pop, se datoreaza mai multor factori. Pe de o parte, am luat in considerare renumele artistului, care se bucura momentan de notorietate internationala si de un succes comercial pe masura, dar si faptul ca, spre deosebire de precedentele editii, este prima participare cu o expozitie personala a unui artist roman. Pe de alta parte, proiectul s-a remarcat printr-o prezentare convingatoare, bine articulata si detaliata, precum si prin caracterul sau sustenabil. Notabila este colaborarea cu multiple galerii internationale care asigura un impresionant sprijin logistic sifinanciar, precum si aspectul sau educativ, reprezentat prin parteneriatele realizate cu institutiile de invatamant superior din tara.
Alegerea proiectului «Adrian Ghenie – Darwin’s Room» asigura vizibilitate pavilionului, detasandu-se de celelalte proiecte prin eficacitatea strategiei de promovare. Conceptul curatorial este, de asemenea, bine articulat si adecvat conceptului general al bienalei, atat la nivelul arhitecturii expozitionale (care utilizeaza istoria Pavilionului ca filtru al memoriei), cat si la nivelul dialogului dintre medii (pictura si film documentar) care exploreaza climatul actual de instabilitate politica si sociala”, se arata in motivarea comisiei.
Pentru spatiul expozitional din Noua Galerie a Institutul Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) din Venetia a fost desemnat castigator, cu un punctaj de 78,14, proiectul „Inventand adevarul. Despre fictiune si realitate/ Inventing the truth.On Fiction and Reality”, de Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ștefan Sava si Larisa Sitar.
„Alegerea proiectului «Inventand adevarul. Despre fictiune si realitate» a fost motivata de cateva argumente irefutabile. In primul rand, trebuie mentionata dimensiunea teoretica convingatoare cu care este articulat proiectul. Conceptul, care dezvolta tema istoriei recente, este in acord cu tema generala a bienalei. In al doilea rand, selectia artistilor este convingatoare: Michele Bressan, Carmen Dobre – Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Stefan Sava si Larisa Sitar fac parte din «noul val» al artei vizuale contemporane romanesti; desi tineri, toti au un palmares interesant si convingator.
Curatorul, Diana Marincu, face parte, la randul ei, din generatia tanara de critici de arta, avand o cultura temeinica si o buna experienta curatoriala. Proiectul este sustenabil, incadrandu-se in limitele admise ale bugetului, iar strategia de promovare este bine articulata si eficienta. Se remarca dialogul interesant intre conceptia curatoriala si dimensiunea de cercetare artistica sumata de artistii participanti. Actualul proiect continua traditia deja instituita in spatiul Institului Roman din Venetia, traditie ce privilegiaza generatia tanara (atat la nivel curatorial, cat si artistic) si mediile artistice inovatoare”, se arata in motivarea comisiei.
Participantii la concurs pot depune contestatii, referitoare numai la modalitatea in care a fost respectat regulamentul de organizare, la sediul Ministerului Culturii, pana la data de 26 ianuarie.
In 2014, Romania a participat la Expozitia Internationala de Arhitectura – La Biennale di Venezia cu doua proiecte expozitionale – „Site Under Construction” si „Exploring Identity_the Nomad Archives”.
Bienala de la Venetia este un eveniment de prima importanta in viata artistica internationala, incorporand expozitii si dezbateri din arta, film, muzica, teatru si arhitectura. La inceput inglobata in Expozitia Internationala de Arta, Expozitia Internationala de Arhitectura a inceput sa se emancipeze in anul 1980. De atunci, ea a crescut ca importanta, complexitate si amploare si a capatat sensul unui moment unic de reflectie asupra profesiunii, devenind un important eveniment mediatic, cu mare audienta.
Bienala numara din ce in ce mai multi vizitatori, interesul ei depasind limitele strict profesionale: in 2012, a atras aproximativ 178.000 de vizitatori. De-a lungul intregii perioade, bienala si-a cautat o expresie proprie, sub semnul notorietatii si inclinatiilor specifice directorului fiecarei editii, parcurgand teme si proiecte curatoriale foarte diverse.
Sursa: Mediafax