![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
In Baia Mare pot fi vazute, pana in luna noiembrie, numeroase fosile ce apartin unor animale care in urma cu milioane si milioane de ani erau in varful piramidei trofice. Coarne de elan si de cerb urias, oase de mamuti sau cranii de bizoni sunt doar cateva dintre exponatele aduse la Muzeul de Mineralogie, pentru ca maramuresenii sa poata descoperi o lume apusa de mult. Vedeta evenimentului este un cuib cu oua de dinozaur, care au o vechime de aproximativ 65 milioane de ani. Este este primul vestigiu de acest fel care ajunge in Maramures.
Fosilele expuse la Muzeul de Mineralogie provin de la mamifere care au trait in zone cu clima calda in perioada Neogena, dar si in regiuni cu clima rece din Quaternar. Ele au fost aduse in Baia Mare de catre reprezentanti ai Muzeului “Vasile Parvan” din Barlad. De altfel, piesele au fost descoperite in judetul Vaslui – mai putin ouale de dinozaur care provin din zona Hateg.
Avand o vechime de aproximativ 65 milioane de ani, cuibul cu oua de dinozaur reprezinta o raritate. Doar in patru muzee din tara mai pot fi vazute fosile de acest fel. La expozitia deschisa astazi, 28 septembrie, a participat si un mic expert in dinozauri, care, desi are doar noua ani, cunoaste deja multe dintre speciile disparute.
“Aceste coji de oua nu se stie chiar de la ce dinozaur provin, pentru ca toate ouale erau cam la fel – erau mari si mai mici si se putea sti doar daca nu erau sparte. Daca sunt sparte, inseamna ca au iesit puii din ele si nu se poate sti de la ce dinozaur provin aceste coji de oua”, a relatat Mara Miklos, care a studiat cu atentie toate exponatele, pentru a invata lucruri noi despre animalele care ii plac atat de mult.
Chiar daca fosilele de dinozaur raman inca o raritate in Romania, au fost si zone apropiate de Maramures unde ramasite ale unor animale gigant, disparute in urma cu milioane de ani, au fost scoase la lumina.
„Dinozauri se gasesc si in zona Poiana Rusca, se gasesc in zona Albei Iulia, se gasesc si in judetul Salaj, asa ca suntem deja foarte aproape de partile maramuresene si, cine stie, daca mai perseveram poate ii gasim si in alte locuri”, a relatat paleontologul Vlad Codrea.
Pentru a-si pune in valoare cunostintele despre marile reptile disparute, Mara, micuta experta a cantat alfabetul dinozaurilor, pe care il veti putea asculta in videoul care va fi atasat acestui text.
Expozitia va ramane deschisa pana in 1 noiembrie, intrarea vizitatorilor fiind gratuita.
Sursa: Andrei Gherghel