Vezi VIDEO
De o scurta calatorie in timp au avut parte baimarenii prezenti aseara, 29 august, la vernisarea expozitiei „Rochia de bal. Jurnal de moda veche”, care a fost deschisa la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Timp de aproape doua luni, una dintre salile muzeului gazduieste piese de colectie din perioada anilor 1840 – 1890, printre acestea numarandu-se rochii, bluze, manusi, evantaie, piese de mobilier, dar si imagini cu scene din acele vremuri.
Vizitatorii care au participat la deschiderea expozitiei au ramas impresionati de obiectele care amintesc de perioada de opulenta a epocii victoriene. Cele mai apreciate au fost piesele de vestimentatie, vechi de peste un secol, reunite din colectiile mai multor muzee din Transilvania.
„Cele mai vechi piese din aceasta expozitie sunt acea rochie de brocart, mai avem o bluza din bumbac, de la Muzeul de Etnografie Brasov, care este de la 1890, avem palarii si bonete de femei, tot asa, de secol XIX, avem acele gulerase care sunt tot de secol XIX, din broderii manuale. Eu as spune ca acea perioada era caracterizata de un stil opulent, foarte bogat, dar, in acelasi timp, la casele regale, pe langa aceasta opulenta era si mult bun gust, mult rafinament si niste reguli stricte, care nu puteau fi incalcate”, a aratat Elena Pleniceanu, muzeograf la Complexul Muzeal Bistrita Nasaud.
Rochiile foarte ample, dar si accesoriile bogate in ornamente, erau purtate in acea perioada doar de femeile care proveneau din familii bogate. Acestea erau foarte greu de confectionat si, din punct de vedere financiar, nu erau accesibile oricui. Tot atunci au fost emise o serie de reguli de vestimentatie, care trebuiau respectate la evenimentele de inalta clasa.
„Era foarte greu de confectionat, foarte mult timp lua, avand in vedere ca in perioada respectiva nu erau masini de cusut, nu erau marimi si nu era nici metru de croitorie. A evoluat moda, devenind mai sofisticata si, intr-adevar, in perioada victoriana, regina Victoria, care era o doamna a modei, a emis un decret in care anumite persoane puteau sa intre la balurile regale, intr-o anumita tinuta, cu o anumita coafura, cu anumite culori, cu anumite materiale, ceea ce ne duce pe noi cu gandul in ziua de azi la dress code-urile care se practica la ocaziile speciale”, a amintit designerul Codruta Rohian.
Expozitia este organizata de Complexul Muzeal Bistrita Nasaud, iar piesele expuse provin din colectiile Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Muzeului National al Unirii Alba Iulia, Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Muzeului de Etnografie Brasov, Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj—Napoca, respectiv ale Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Expozitia ramane deschisa publicului pana in 20 octombrie si poate fi vizitata in fiecare zi, de marti pana duminica, intre orele 9.00 si 17.00. Pretul unui bilet este de 5 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii, elevi, studenti si pensionari.
Sursa: Gabriela Kuhajda