![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Arhitectii maramureseni si-au prezentat cele mai bune lucrari in cadrul unui eveniment desfasurat ieri, 12 noiembrie, in Baia Mare. Peste 65 de planse, proiecte de viitor sau lucrari realizate, au fost expuse, iar participantii la aceasta expozitie au putut sa voteze cea mai frumoasa lucrare. In cadrul „Anualei de Arhitectura Nord-Vest“ s-a vorbit si despre importanta unei legaturi stranse intre arhitecti si autoritatile locale si judetene. Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, le-a multumit arhitectilor pentru munca depusa in ultimii doi ani si le-a cerut ajutorul pentru implementarea proiectelor care vor duce la o dezvoltare armonioasa a orasului.
Galeria de Arta din Baia Mare a fost gazda „Anualei de Arhitectura Nord-Vest“, eveniment dedicat arhitectilor maramureseni, care si-au prezentat cu aceasta ocazie cele mai bune lucrari. Fie ca sunt proiecte de viitor sau lucrari finalizate, plansele au putut fi admirate de toti participantii la aceasta expozitie.
„Ne bucuram ca dupa doi ani de zile am reusit sa incropim acest vernisaj pentru ca anii precedenti am adus doar bienala de arhitectura nationala. Stiind faptul ca arhitectii din filiala n-au avut de lucru, si asta se datoreaza crizei si lipsei de lucrari, n-am putut sa facem aceasta expozitie pe care filiala si-o doreste anual. Anul asta suntem fericiti ca, asa cum vedeti si dumneavoastra, a fost spatiu neincapator pentru aceasta expozitie si a trebuit sa triem lucrarile“, a explicat Stefan Paskucz, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Nord-Vest.
Prezent la vernisaj, primarul Catalin Chereches le-a multumit arhitectilor pentru parteneriatul in proiectele comunitatii baimarene. „Am doua lucruri pe care mi le doresc, cel putin la nivelul municipiului Baia Mare, in raport cu arhitectii. In primul rand sa punem ordine in ceea ce inseamna oras – dezvoltarea orasului, dezvoltare urbana, dar imi doresc si foarte multa creativitate din partea dumneavoastra, ceea ce ne aratati si astazi. Avem un oras care din pacate in ultimii 20 de ani a suferit anumite modificari care au imbolnavit, ca sa spun asa, din punct de vedere arhitectonic orasul. Pentru a construi, trebuie sa facem curatenie si e foarte mult de curatat in acest oras, asta pentru a nu permite alte derapaje in viitor“, a spus primarul Chereches.
Acesta a mai adaugat ca doar printr-o relatie stransa intre arhitecti si autoritatea publica locala se vor putea corecta greselile din trecut si se vor putea realiza proiecte de viitor.
„Sunt lucruri punctuale pe care trebuie sa le corectam, de la spatiile publice la blocuri, in special la garaje, dar bineinteles tot ceea ce construim sa fie construit de calitate. Prefer sa construim mai putin, dar sa fie obiective valoroase pe care sa le punem in opera. Din aceasta perspectiva eu cred ca ceea ce realizam este realizat in conformitate cu dorintele dumneavoastra ale specialistilor si sunt lucruri apreciate de comunitate“, a mai spus edilul.
Expozitia deschisa ieri, 12 noiembrie, la Galeria de Arta, va putea fi admirata pana in data de 26 noiembrie, cand lucrarile vor ajunge la Cluj, pentru a participa la un alt eveniment de amploare, care va avea loc pe data de 6 decembrie, dedicat tuturor arhitectilor transilvaneni.
Sursa: Cosmin Carp