Vezi VIDEO
Balanta comerciala a Maramuresului a cunoscut anul trecut un excedent de peste 100 milioane euro, ceea ce ridica judetul peste media pe tara in 2010. Firmele din judet au exportat marfuri in valoare de peste 650 milioane euro, in principal mobila si produse din lemn, masini si dispozitive mecanice si electrice, precum si materiale textile.
Anul trecut, agentii economici din Maramures au exportat marfuri in valoare de peste 650 milioane euro, exporturile fiind mai mari cu o treime decat in anul 2009. Conform statisticii oficiale, anul trecut au crescut si importurile, cu peste 23 de procente, comparativ cu anul 2009, insa balanta comerciala a judetului indica un excedent de peste 100 milioane euro.
„In judetul Maramures, exporturile au avut un trend de crestere in fiecare an. In 2010, suntem peste media nationala – calculat in moneda euro, am exportat cu 33,4% peste valoarea din 2009. In structura exporturilor, pe primul loc a fost mobila (36,5%), urmata de masini si echipamente electrice (35,2%), materiale textile (8,7%), produse din lemn (6,8%), produse din cauciuc si mase plastice (4,1%) etc”, a declarat directorul Directiei de Statistica Maramures, Vasile Pop.
Societatile din industria lemnului au avut, in 2010, si cea mai mare pondere din totalul cifrei de afaceri a judetului, desi in 2009 preturile de achizitie a produselor din lemn au scazut pe piata externa cu peste o treime.
„In privinta valorii exporturilor din 2010, pe primul loc e mobila (199 milioane euro), apoi masini si dispozitive mecanice (191 milioane euro), produse din lemn (36,8 milioane euro), materiale plastice, cauciuc si materiale din acestea (22,5 milioane euro), metale comune si articole din acestea (21,8 milioane euro)”, a mai mentionat seful Directiei Judetene de Statistica.
Pe langa faptul ca au exportat cel mai mult in 2010, firmele specializate in fabricarea mobilei au avut si cea mai mare pondere in cifra de afaceri a judetului, de peste 35%. De asemenea, pe tabloul economic al Maramuresului, ponderi importante au mai avut societatile care produc echipamente electrice, cu 27%, si industriile alimentara si de prelucrare a lemnului, care in 2010 au realizat fiecare peste 9% din totalul cifrei de afaceri a judetului.
La cifra de afaceri a judetului si-au mai adus aportul firmele din industria constructiilor metalice (3,6%), a produselor din cauciuc si mase plastice (3%), a autovehiculelor de transport rutier (2,4%), a articolelor de incaltaminte (2,1%) etc.
Sursa: Catalin Vischi