Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev. Oficialul a asistat joi, la Ruse, la ceremonia de lansare a lucrarilor la partea bulgareasca a interconexiunii intre retelele de gaze ale Bulgariei si Romaniei.
Dobrev a declarat ca acest proiect va ajuta nu numai la cresterea securitatii alimentarii cu gaze naturale, ci si la diversificarea surselor. ‘Stim ca romanii au un avans fata de noi in ceea ce priveste prospectarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, au descoperit deja cantitati semnificative si acest proiect ne va da posibilitatea sa cumparam gaze romanesti’, a spus el. Conducta intre Ruse si Giurgiu va avea o capacitate anuala cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezinta jumatatea din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.
Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima sapatura a interconexiunii, a spus insa ca detine informatii potrivit carora si in blocul situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra exista cel putin aceleasi cantitati de gaze naturale ca si cele descoperite recent in Romania. ‘Nu ii invidiez pe romani, deoarece stiu un pic mai mult decat voi si sper ca in scurt timp va fi anuntata descoperirea unor zacaminte de gaze si probabil de petrol si in partea bulgara a Marii Negre’, a adaugat Borisov.
Guvernul bulgar a aprobat la sfarsitul lunii iulie emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra blocului „Khan Asparuh”, care are o suprafata totala de peste 14.000 kilometri patrati si se afla la o distanta de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit in luna februarie a acestui an in zona romaneasca din Marea Neagra.
Interconexiunea intre Romania si Bulgaria are o importanta deosebita pentru ca poate asigura, pe termen scurt, intr-un moment de criza, fluxul de gaze intr-un sens sau altul, iar pe termen lung contribuie la siguranta alimentarii cu gaze a ambelor tari, a declarat, pentru Agerpres, Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz. Dl. Pintican a notat ca segmentul romanesc terestru este aproape finalizat, urmand in cel mai scurt timp sa inceapa si construirea portiunii pe sub Dunare. Reprezentantul Transgaz a refuzat sa comenteze daca realizarea proiectului a intarziat din cauza partii bulgare, care abia acum incepe lucrarile de constructie, exprimandu-si insa speranta ca proiectul va fi finalizat in termenul stabilit, care este mijlocul anului viitor.
Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut consortiului bulgaro-austriac care va construi segmentul pe teritoriul tarii sa lucreze cu eforturi dublate pentru a finaliza proiectul inainte de termenul de 31 mai 2013. Kiril Temelkov, directorul general al companiei Bulgartransgaz, a promis ca acest lucru se va intampla. Temelkov a spus ziaristilor ca partea conductei de sub Dunare care se proiecteaza in prezent va fi realizata printr-o tehnologie ultramoderna si practic nu va afecta in nici un fel mediul inconjurator – teava va trece la cateva metri sub fundul fluviului. Tronsonul de sub Dunare va fi construit de un consortiu in care intra cateva companii romanesti si una din Bulgaria, a precizat ministrul.
Valoarea totala a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care 9 milioane sunt asigurate de fonduri europene, cofinantarea partii bulgare este de 11 milioane de euro, iar restul trebuie asigurat de compania romana Transgaz. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Sursa: Agerpres