![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Seceta a afectat anul acesta productia de fructe de padure din Maramures, insa, chiar si asa, peste 100 tone de mure, afine si porumbe au trecut prin mainile culegatorilor inainte de a ajunge in Germania. Nemtii sunt cei care au monopolizat importurile de fructe de padure din regiune, convinsi fiind, din experienta de anii trecuti, ca marfa este de cea mai buna calitate. De altfel, reprezentantii Directiei Silvice Maramures se lauda ca doar fructele eco sunt preluate de la culegatori si vandute mai apoi strainilor.
Murele au fost fructele cele mai afectate de seceta anul acesta, recolta fiind doar la jumatate din cota propusa de Directia Silvica Maramures. Nu s-au inregistrat insa probleme in ceea ce priveste afinele sau porumbele, astfel incat pe rafturile magazinelor din Germania vor putea fi vazute si anul acesta gemuri, compoturi sau ceaiuri din aceste fructe de padure.
“Afinele nu erau inca afectate de seceta la momentul recoltarii iar pana acum am reusit, in ciuda acestei secete prelungite, sa recoltam peste 100 tone fructe de padure. Am preluat 45 tone de afine, 37 tone de mure si, deja, 25 tone de porumbe. Am incercat, la fel ca si anul trecut, sa preluam si soc negru”, a relatat Marcel Cosma, inginer in cadrul directiei.
Toate fructele achizitionate din judet sunt pregatite pentru export la Centrul de Fructe de Padure din Baia Sprie, acolo unde fructele sunt sortate, cantarite, ambalate in saci si tinute in camera frigorifica pana in momentul in care sunt trimise catre Europa de Vest.
„Fructele sunt bio, achizitionate de pe terenuri pe care nu s-au facut stropiri in ultimii ani iar marea majoritate au certificat bio. In momentul in care ajung fructele la noi sunt sortate, daca e necesar, cantarite, receptionate de angajatii nostri, ambalate in saci si pregatite pentru trimis la export”, a spus Roxana Medan, inginer silvic.
In 2011, Directia Silvica Maramrues a incasat din vanzarea fructelor de padure 130.000 euro, marea majoritate a banilor ajungand la culegatori. Anul acesta, incasarile vor fi mai mici, din cauza faptului ca recolta a fost mai slaba.
Sursa: Andrei Gherghel