Dupa mai bine de trei luni de pauza, cauzata de vacanta judecatoreasca, dosarul exploziilor din Sighetu Marmatiei a fost reluat. In cadrul sedintei de judecata de astazi, 12 septembrie, mai multi inculpati au fost audiati, in incercarea de a lamuri circumstantele care au dus la producerea tragediei. Cei care au raspuns intrebarilor magistratilor si a avocatilor au fost Alexandru Pal, angajat al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Vasile Dolca, sudor in cadrul Berg Gaz si Eugen Georgescu, fostul director al ANRE. Acesta din urma s-a prevalat insa de dreptul la tacere, preferand pentru moment sa nu faca nicio declaratie.
Primul inculpat care a depus marturie a fost Alexandru Pal, cel care in urma unui control efectuat in 2008, in calitate de inspector in cadrul ANRE, a propus suspendarea licentei societatii Berg Gaz. Pal a sustinut insa in fata instantei ca desi neregulile descoperite in cadrul fimei au fost mari, superiorul lui din vremea aceea, Eugen Georgescu, i-a cerut sa modifice concluziile raportului de control, astfel incat societatea sa isi poata continua activitatea.
„Raportul realizat in urma controlului l-am trimis la Bucuresti, iar in 21 iulie 2008 am fost chemat si eu in Bucuresti. Am discutat cu Eugen Georgescu despre acel raport si am inteles ca ar trebui schimbate concluziile. Am considerat ca este un ordin de serviciu si am schimbat capitolul referitor la concluzii”, a declarat Alexandru Pal.
Eugen Georgescu nu a facut niciun comentariu in legatura cu aspectele semnalate, iar in momentul in care a fost intrebat daca doreste sa fie audiat, el a spus ca nu doreste pentru moment sa faca declaratii.
Si Vasile Dolca, sudorul societatii Berg Sistem Gaz, a fost chestionat in legatura cu modalitatea in care au fost realizate lucrarile la reteaua de gaz pe tronsonul strazilor Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai din Sighetu Marmatiei.
El a spus ca nu isi mai aduce aminte cine a facut sudura la T-ul care s-a fisurat si care a permis ca gazul sa se infiltreze in reteaua de canalizare. Dolca a mai sustinut ca in momentul in care s-au facut sapaturi in zona in care conducta de gaz s-a fisurat pamantul era inghetat in jurul tevii si a oferit si o explicatie pentru lipsa patului de nisip.
„In zona bransamentului se infiltra apa si probabil de aceea nu mai era nisip. La cativa metri mai sus se vedea patul de nisip”, a declarat Vasile Dolca.
Exploziile inregistrate in 18/19 februarie 2012 la Sighetu Marmatiei au facut 21 de victime, dintre care 15 au fost transportate de urgenta la Bucuresti cu avionul. Doua saptamani mai tarziu, directorul Berg Gaz Sighetu Marmatiei, Silviu Comanici, care a fost ranit in cea de-a doua deflagratie, a murit la Spitalul de Arsi din capitala.
Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru 24 octombrie.
Sursa: Andrei Gherghel