Anumite comportamente asigura succesul, sustine Stephen R. Covey, specialist in management, fost consilier al presedintelui Clinton si autor al cartii ‘Cele sapte obiceiuri ale celor care reusesc in tot ceea ce intreprind’. Aplicarea lor impreuna si repetata garanteaza rezultate benefice, relateaza lentreprise.lexpress.fr.
Propunerea unei idei noi in fiecare zi. Acest lucru presupune ca omul sa fie proactiv mai degraba decat reactiv la mediu, adica sa isi depaseasca preocuparile centrate pe sine si sa se focalizeze pe anturaj, pe ‘cercurile de influenta’. Activitatile obisnuite la locul de munca trebuie depasite prin propunerea unei idei noi pe zi sau pe saptamana clientilor, echipei, partenerilor. Aceasta ar putea consta in participarea la un blog, difuzarea unei note de citit, sugerarea unei imbunatatiri superiorilor ierarhici, actiuni care tin neuronii mereu activi si creeaza legaturi.
Realizarea unui plan de perspectiva. Pentru a reusi, este recomandabil un ‘plan de viata’ personal si profesional, pe cinci ani, pe trei ani sau pe sase luni, cum ar fi obtinerea unui anumit post sau schimbarea domiciliului. Activitatile si etapele trebuie gandite in functie de scopurile finale, ‘comportament strategic’ esential care permite trecerea de fazele pe termen scurt. Stephen R. Covey recomanda chiar initierea unui caiet sau a unui fisier cu doua coloane—’pro’ si ‘perso’—, cu date si loc liber lasat pentru eventuale comentarii sau reorientari, fiindca in cinci ani, de exemplu, vor fi fara indoiala adaptari.
Acordarea de prioritate sferei private — familie, sport, timp liber si abia apoi munca. Acest lucru nu inseamna ca programul nu poate fi flexibil, in functie de importanta evenimentelor.
Invatarea unui lucru nou. Imbunatatirea cunostintelor inseamna progres prin sine insusi si nu provenit din exterior, curiozitatea trebuind sa fie cea care declanseaza acumularile. In acest scop pot fi lansate mici provocari, de exemplu, intrebari puse saptamanal sefului, cateva articole citite si invataminte trase din ceea ce se intampla. Omul devine astfel mai inteligent, este parerea autorului cartii. In plus, cand cineva experimenteaza, nu se plictiseste.
Lasarea interloctorului sa vorbeasca pana la capat. Pentru cineva care vrea sa realizeze ceea ce isi planifica, este recomandabil il lase pe celalalt sa vorbeasca pana la capat, adoptand doua posturi: a nu-l intrerupe prin incercarea de a-l deruta, ceea ce ar putea duce la impunerea propriului punct de vedere, si a adresa acestuia trei intrebari, indiferent de solicitare (‘De ce trebuie sa fac acest lucru?’, ‘Care este miza?’ si ‘Care ar fi termenul ideal?’). Acest comportament permite intelegerea profunda a punctului de vedere al celuilalt, inainte de furnizarea propriei opinii.
Deschiderea si disponibilitatea de a cadea la intelegere, plecand de la principiul ca exista lucruri care merita impartasite. In loc de incrancenarea de a-si apara propria opinie, este bine sa se discute cu partenerii, pornind de la ideea ca acestia nu vor raul interlocutorului. Se va realiza astfel un compromis acceptabil, iar victoria va fi comuna. Daca intelegerea nu este totusi buna, se recomanda sa fie refuzata.
Comunicarea in interiorul compartimentului sau intre departamente. Este vorba de generarea unei sinergii care favorizeaza elanul si creativitatea prin alimentarea frecventa a intranetului si a retelei de socializare cu apropiatii, lansarea de ‘speed dating’ regulate la serviciu sau intre entitati, oficiale sau neoficiale (gustari in oras, plimbari in aer liber etc.). Informatia care circula deschide firma si dinamizeaza echipele.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres