![]() |
![]() |
Ramasitele lui Yasser Arafat urmeaza sa fie exhumate maine, 27 noiembrie, la Ramallah in prezenta unor judecatori francezi, un gest considerat de la „profanare” la „proba necesara”, magistratii incercand, dupa opt ani de la moartea liderului istoric palestinian, sa elucideze cauzele decesului sau. Aceasta exhumare, cu o puternica incarcatura simbolica, reflecta „intrebari extrem de sensibile” atat in randul conducerii, cat si al populatiei palestiniene, subliniaza o sursa diplomatica. Mister, teroria complotului, lupte pentru putere si rivalitati de familie se profileaza in fundal. Judecatori francezi insarcinati cu ancheta vor asista la exhumarea ramasitelor, ingropate intr-un mausoleu din incinta Mukataa, sediul presedintiei Autoritatii Palestiniene, la Ramallah, in Cisiordania.
Experti elvetieni si rusi vor fi prezenti, de aemenea, la solicitarea palestinienilor. „Suveranitatea palestiniana garanteaza securitatea anchetei„, a insistat Tawfiq Tirawi, presedintele Comisiei palestiniene de ancheta.
Operatiunea se va desfasura ferit, in spatele unor panouri din plastic de culoarea albastra care ascund mormantul, unde lucrarile de excavatie au inceput la jumatatea lui noiembrie. „Expertii vor efectua prelevari, iar totul se va termina in cateva ore„, a precizat Tirawi, adaugand ca la sfarsitul operatiunii vor fi efectuate, din nou, funeralii oficiale. „Yasser Arafat va fi reingropat in cadrul unei ceremonii demne si protocolare. Trebuie sa il respectam pe cel care este (considerat) un simbol de catre poporul palestinian si de catre lumea intreaga”, a declarat el.
Probele vor fi trimise ulterior catre laboratoare din tarile care participa la operatiune.
Yasser Arafat a murit la varsta de 75 de ani, pe 11 noiembrie 2004, intr-un spital militar din regiunea pariziana, unde a fost transferat cu acordul israelienilor, care l-au tinut blocat la Mukataa timp de doi ani.
Nicio informatie medicala clara asupra cauzelor mortii sale nu au fost publicata vreodata, iar unii palestinieni acuza Israelul ca l-a otravit, o acuzatie pe care israelienii au negat-o mereu. Insa unii suspecteaza o colaborare palestiniana la acest deces, pe fondul unor lupte pentru putere.
Ipoteza otravirii a fost relansata in iulie, odata cu difuzarea de catre postul de televiziune din Qatar Al-Jazeera a unui reportaj care releva prezenta unor cantitati anormale de poloniu, o substanta radioactiva extrem de toxica, pe bunuri personale incredintate postului de catre vaduva acestuia, Suha Arafat.
In urma acestor dezvaluiri, Suha Arafat, care locuieste in Malta si care nu a revenit niciodata in teritoriile palestiniene dupa 2004, a depus o plangere pentru asasinat, in Franta, deschizand calea exhumarii. „Este o incercare dureroasa dar necesara„, a declarat ea pentru AFP. „Adevarul trebuie aflat, este necesar pentru poporul nostru”, a subliniat ea. „Daca a fost o crima, este necesar sa se descopere”, a adaugat ea, dezmintind ca a refuzat o autopsie in 2004.
„Profanare”, ii replica Nasser al-Qidwa, un nepot al defunctului si presedinte al Fundatiei Yasser Arafat. „Nu va iesi nimic bun din acest lucru, care nu va face bine palestinienilor”, a declarat el pentru AFP. Al-Qidwa isi exprima in mod ferm, de mai multi ani, convingerea ca Arafat a murit otravit de catre Israel si ridica semne de intrebare asupra „logicii acestei exhumari”.
Pe strazile din Ramallah, fetele se incrunta atunci cand este pomenita exhumarea celui care este considerat in continuare un simbol de majoritatea palestinienilor. „De ce acum? De ce dupa opt ani? Oricum, francezii stiu adevarul”, a declarat Abdallah Saleh, in varsta de aproximativ 50 de ani. In opinia lui Yusef Khader, patronul unui magazin artizanal, „este o problema de familie. Nu va conduce la o avansare a cauzei nationale, iar palestinienii au alte probleme mai importante de rezolvat, apreciaza el.
CITESTE SI:
DUPA OPT ANI – S-a deschis o ancheta pentru asasinat privind moartea lui Yasser Arafat
Sursa: Mediafax