![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO– in plin chef „vienez”
Vezi VIDEO – reactii autoritati
In plina criza economica, autoritati judetene, consilieri si primari maramureseni s-au “plimbat” prin Viena, de Ziua Europei. Desi initial s-a anuntat ca fiecare ”excursionist” isi va plati delegatia din buzunarul propriu, declaratiile primarilor participanti la evenimentul organizat la poarta maramureseana din capitala Austriei se bat cap in cap. In vreme ce unii sustin ca au luat banii pentru deplasare din bugetul local sau ca au petrecut pe cheltuiala proprie, altii spun ca… inca n-au platit nimic, deoarece asta depinde de decizia care va fi luata “la nivel de judet”. Reprezentantii Consiliului Judetean Maramures au alta varianta, dand de inteles ca toate cheltuielile cu transportul, cazarea si produsele traditionale prezentate la chermeza s-au facut din… donatii. Intrebati despre beneficiile cu care se vor alege comunitatile pe care le reprezinta in urma acestei deplasari, primarii au dat-o la intors, concluzionand neconvingator ca de pe urma fiecarei vizite se poate profita. Totusi, cativa mai realisti au declarat ca a fost… o pierdere de vreme.
Sfidand parca recesiunea si masurile anticriza anuntate de seful statului privind reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar, autoritati judetene si locale din Maramures s-au gandit ca n-ar fi rau sa se distreze de Ziua Europei, dar nu oriunde, ci tocmai la Viena, ca doar a devenit deja o traditie. Conducerea Consiliului Judetean Maramures a anuntat initial ca la Viena pleaca doar cine poate sa suporte din propriul buzunar cheltuielile cu deplasarea. Numai ca de la vorbe pana la fapte, e cale lunga.
”Inca n-am platit”
Primarii se pierd in explicatii atunci cand vine vorba despre provenienta sumelor cheltuite pentru “plimbarea” la Viena. Cazarea a “costat-o” pe Ioana Trifoi, primarul comunei Botiza, aproape 300 lei. De unde provin banii pe care primarita ar fi trebuit sa-i dea pentru excursie, nu stie nici ea, pentru ca “inca n-a platit”, totul depinzand de organizarea
de la “nivel de judet”.
“Nu stiu daca din bugetul local sau din bugetul nostru personal, sa vedem cum se organizeaza la nivel de judet”, a spus Trifoi. Daca s-a ales cu ceva comunitatea din Botiza in urma acestei vizite, nu se poate preciza, insa in opinia Ioanei Trifoi, chiar daca “ne punem latul de gat, mi se pare absurd sa intrerupem programele de promovare a comunei, considerand ca sunt cheltuieli inutile”.
”Am platit din bugetul local”
In schimb, primarul orasului Baia-Sprie, Dorin Pasca, a recunoscut fara ocolisuri: cei 296 lei, cat l-a costat cazarea, au fost din bugetul local. “Costurile au fost mici, suportabile. 296 de lei m-a costat cazarea, si in rest, masa am suportat noi. Am platit din bugetul local”, a spus Pasca.
Cat de benefica a fost aceasta vizita pentru orasul Baia Sprie, care “inoata” in datorii, nu a putut sa precizeze nici macar primarul Dorin Pasca. Asta cu atat mai mult, cu cat primarul a mers in Viena pentru a-i readuce aminte ambasadorului Romaniei despre un proiect turistic, pus la punct anul trecut, “Drumul lui Iacob spre est”. Concluzia primarului: “Am aflat ca stiu mai multe eu decat ambasada Romaniei la Viena, dar nu e rau ca l-am semnalat”, a conchis Pasca.
Primarul din Scalaseni a cheltuit mai mult, dar…”din propriul buzunar”
Pentru primarul comunei Sacalaseni, Emilian Pop, cheltuielile s-au ridicat uneva la 500 lei. Banii, precizeaza el, au fost au provenit din propriul buzunar. “Vreo 500 de lei m-a costat deplasarea. Cheltuielile au fost suportate din buzunar. E vorba de cazare. Si transportul s-a asigurat din sponsorizare”, a detaliat el.
In opinia primarului din Sacalaseni, orice intalnire poate fi utila, daca stii sa profiti de pe urma ei. Emilian Pop sustine ca si-a stabilit o serie de legaturi, care vor fi benefice pentru atragerea investitorilor.
“Am facut niste legaturi care sigur imi vor fi utile pentru atragerea investitorilor. Cine are interes sa faca ceva, poate sa profite de orice, chiar si de o intalnire care altora li se pare inutila”, a punctat primarul din Sacalaseni.
”M-a costat 286 lei, din bugetul local, dar mai bine nu ma duceam”
Exista si primari care se declara “sinceri” cum este cazul celui din comuna Grosi, Gheorghe Lupan. Acesta recunoaste ca “plimbarea” pana la Viena l-a costat 286 lei, bani care provind nu din buzunarul sau, ci din bugetul local. Gheorghe Lupan a declarat insa ca a fost dezamagit de intreaga organizare, totul fiind o cacealma.
“N-am fost niciodata de cand sunt primar, dar mai bine nu ma duceam. Mi-ar fi placut sa rezolvam ceva, dar mi-a dat senzatia ca nu s-a rezolvat nimic, eu am ramas putin dezamagit. Asteptam sa ne intalnim cu oamenii de afaceri, cu cei care ne pot ajuta pe proiecte, dar n-a fost asa. Cand s-a plecat la ambasada, am constatat cu stupoare ca dimineata, dupa micul dejun, nu plecam toti primarii. Nu stiu cati au plecat si cum, ca va spun a fost proasta organizarea”, a subliniat Gheorghe Lupan,
Primarul din Grosi a mai spus ca e prima vizita pe care a efectuat-o in cei 10 ani de cand este primar, dar era mai bine daca nu ar fi acceptat invitatia. Totodata, Lupan a adaugat ca a fost cu atat mai dezamagit cu cat inclusiv imaginea Maramuresului a constatat ca nu este promovata asa cum ar trebui, pe placheta de la poarta maramureseana din Viena, descoperind cateva greseli ortografice.
Primarul din Satulung si-a pus lacat la gura
Exista si primari secretosi, cum este cel din comuna Satulung, Augustin Panici. Vadit deranjat de intreabarea referitoare la cheltuielile cu deplasarea, primarul a replicat sec: “Asta ma intereseaza pe mine!”, uitand ca e vorba de banii comunitatii.
30 de primari, zece consilieri, autoritati si oameni de afaceri
Cat priveste explicatiile autoritatilor judetene cu privire la cine a suportat aceste cheltuieli, declaratia e aceeasi: cazarea a fost suportata din buzunarul primarilor, iar restul a fost…”donatie”.
“Autocarele au fost sponsorizare, primarii si oamenii de afaceri si-au platit fiecare hotelul. Tuica care a fost dusa acolo a fost donatie din partea primarilor. O parte din produsele traditionale au fost tot donatie”, a afirmat vicepresedintele CJ Maramures, Emil Marinescu.
Acesta este de parere ca deplasarea la Viena a fost necesara, “pentru ca suntem europeni, trebuie sa ne manifestam, sa ne respectam asa cum se cuvine, e o traditie la Viena si cred ca a fost una benefica”. Marinescu a mai spus ca in capitala Austriei au fost prezenti circa 30 de primari maramureseni si cam 10 consilieri judeteni, la care s-au adaugat autoritati si oameni de afaceri.
Sursa: Camelia Tocaci