![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Investigatiile in cazul spargerii bancomatului Raiffeisen Bank din Farcasa, din 6 iunie 2008, au demascat cea mai mare si mai bine organizata grupare de spargatori de bancomate din Romania, care a creat un prejudiciu imens: peste un milion de euro. eMaramures. ro va prezinta, in exclusivitate, detalii din ancheta si filaje ale ofiterilor Serviciului Roman de Informatii. In incendiarul dosar, la intocmirea caruia au avut o contributie importanta si politistii maramureseni, pana in acest moment, noua persoane au ajuns pe mana oamenilor legii. Cinci suspecti sunt arestati preventiv, patru sunt cercetati in stare de libertate, iar alte persoane urmeaza a fi identificate sau prinse de anchetatori.
Reteaua de spargatori s-a constituit in jurul lui Ciprian Anoca. Acesta a coordonat toate actiunile gruparii, in care fiecare dintre cele noua persoane implicate avea un rol bine stabilit. ”Operatiunile” spargatorilor au inceput in vara anului 2007. Timp de aproape doi ani, pana la inceputul lui 2009, 40 de bancomate au fost pradate de grupul lui Anoca.
“Pe scurt, planul infractional conceput de Ciprian Anoca presupunea obtinerea de date cu privire la bancomate prin intermediul unui angajat din interiorul bancilor pradate, care sa sustraga si sa transfere informatii cu privire la locatiile bancomatelor nesecurizate si sumelor de bani din interior. Suspectii isi orientau activitatea spre bancomatele situate in localitati mai putin populate, de preferat comune sau orase mici, care nu era prevazute cu sisteme de siguranta de ultimul tip (camere video, senzori de miscare etc.)”, arata Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timisoara.
Capul retelei verifica personal bancomatele
Pe baza informatiilor primite de la angajatii bancilor, Ciprian Anoca verifica personal amplasarea in teren a bancomatelor inainte de a da lovitura. Abia apoi subordonatii sai puneau in aplicare planul infractional si plecau cu autoturismele in localitatea unde se afla bancomatul ce urma sa fie spart. Grupul lui Anoca a comis mai multe spargeri de bancomate pe teritoriul tarii, fiind una dintre cele mai bine organizate grupari infractionale.
In ATM-ul din Farcasa erau 182.890 lei
Ciprian Anoca impreuna cu Traian Iacob, Adrian Didianu, Robin Mugurel Ilie si Ioan Ilie Serban au filat bancomatul din localitatea Farcasa in vara anului 2008. Dupa ce au primit in prealabil de la un IT-ist din cadrul Raiffensen Bank din Bucuresti detalii despre cati bani sunt in bancomat si informatii despre sistemele de securitate, indivizii s-au deplasat personal in comuna maramureseana pentru a studia terenul. Au primit inclusiv “pontul” ca in 5 iunie 2008 bancomatul va fi alimentat cu bani. Astfel ca in noaptea de 5 spre 6 iunie 2008, spargatorii au intrat in Caminul Cultural din Farcasa, unde se afla ATM -ul si au sustras banii. Conform rechizitoriului, prejudiciul cauzat la Farcasa a fost de 182.890 lei (banii furati) si 12.425 euro (contravaloarea bancomatului distrus).
Spargeri ”in valuri”
Spargatorii locuiau toti in cartierul brasovean “Nova”, mai putin “creierul” Ciprian Anoca, care era bucurestean. Acestia se intalneau in Brasov de unde porneau spre locul spargerii cu doua masini. In timp ce unii stateau de paza, ceilalti actionau. Taiau cu flexul carcasa bancomatului, fortau deschiderea acestuia cu o presa foarte puternica, scoteau cu ranga cutia de bani si dispareau fara urma. La cel mai mic pericol, cei care stateau de baza ii avertizau si operatiunea era abandonata. Aceasta metoda a fost folosita si in Farcasa, dar si la ATM-uri Raiffensein Bank din judetele Mures, Harghita, Alba, Timis, Bacau, Caras-Severin, Vrancea si Satu Mare. Gruparea actiona, dupa cum spun anchetatorii, “in valuri”. Dupa fiecare spargere exista o perioada de “recuperare”. Din estimarile anchetatorilor, indivizii au reusit sa furate din bancomate echivalentul in lei a aproximativ 1.000.000 euro.
Greseala lor – bancomatul BCR
Planurile lui Ciprian Anoca au fost date insa peste cap la inceputul anului 2009, cand acesta a pus la cale o spargere in localitatea Balcani, judetul Bacau. De data aceasta, s-a abatut de la rutina si a filat un bancomat al BCR. A fost o greseala fatala pentru gruparea condusa de bucurestean, pentru ca spargatorii fost prinsi in flagrant de politisti. La locul faptei se aflau Ciprian Anoca, Adrian Dicianu, Robin Mugurel Ilie si Nicolae Serban zis “Tabarles”. Acesta din urma a pus mana pe o ranga si a vrut sa ii loveasca pe politisti. Ba chiar a incercat sa fuga, fara a se supune somatiilor oamenilor legii, care s-au vazut nevoiti sa deschida focul. Tabarles a fost impuscat intr-o mana. Politistii au gasit asupra spargatorilor flexuri, prese si rangi.
Arestati preventiv
Tribunalul Timis a decis in martie 2009 arestarea preventiva a liderului gruparii, Ciprian Anoca, dar si a altor patru “parteneri” ai lui: Adrian Dicianu, Robin Mugurel Ilie, Traian Iacob si Nicolae Serban. IT-istul Mihai Preda, suspectat ca ar fi oferit date despre bancomate, sumele de bani din ele, dar si despre sistemele de securitate a fost localizat in Sibiu, unde era intr-o deplasare in interes de serviciu. Totodata, politistii au descins in 12 apartamente apartinand rudelor membrilor gruparii de unde au ridicat diverse bunuri. Conturile acestora au fost puse sub sechestru.
Suspectati ca ar fi spart 40 bancomate
Neoficial, anchetatorii banuiesc ca infractorii ar fi spart peste 40 de bancomate din Romania. Pana acum, au reusit sa probeze doar zece spargeri, printre care si cea din Maramures, comuna Farcasa. Noua persoane sunt cercetate in dosarul spargerilor.
“Cinci inculpati sunt cercetati in stare de arest preventiv sub aspectul comiterii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, furt calificat cu consecinte deosebit de grave, talharie, reproducerea neautorizata in sisteme de calcul a programelor, operelor sau produselor purtatoare de drepturi conexe, spalare de bani. Patru persoane invinuite sunt cercetate in libertate sub aspectul comiterii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, furt calificat cu consecinte deosebit de grave, reproducerea neautorizata in sistem de calcul a programelor operelor sau produselor purtatoare de drepturi conexe, spalare de bani” , mai arata Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timisoara.
Sursa: Vasile Dale