![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO – imagini amator cu scandalul de la comisia de repartizare
Vezi VIDEO – declaratiile partilor implicate
Scandal monstru in seara zilei de ieri, 28 iulie, la sedinta publica de repartizare a posturilor de suplinitori din invatamant. Un profesor de educatie tehnologica a fost sanctionat pentru tulburarea linistii publice, dupa ce comisia a chemat politistii sa calmeze spiritele incinse in urma unei reclamatii privind un post de la scoala din Tautii Magheraus. Sabin Horatiu Balaj sustine ca a obtinut, in 5 mai, o sentinta judecatoreasca pentru blocarea postului pe care l-a ocupat ca suplinitor vreme de cinci ani la scoala din Tauti. Numai ca, sustine barbatul, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures a incalcat hotararea magistratilor si a atribuit locul, in etapa de pretransfer, unei alte persoane. De cealalta parte, reprezentantii ISJ afirma ca postul a fost dat altui dascal in data de 3 mai, anterior intrarii in vigoare a actului judecatoresc, dar inca nu s-a facut dispozitie de numire. Profesorul Balaj declara insa ca inspectoratul a facut un abuz, iar pentru a face dovada acestuia, ieri s-a prezentat la sedinta publica insotit de un cameraman. Atunci cand spiritele s-au incins, acestuia i s-a interzis sa mai inregistreze, desi filmase vreme de cinci ore fara nicio problema. Scandalul a capatat proportii, fiind chemati oamenii legii pentru calmarea spiritelor.
Batalia pe posturile din invatamant este din ce in ce mai acerba. O dovedeste scandalul petrecut aseara la Licelul “Angel Saligny” din Baia Mare, acolo unde a avut loc repartizarea posturilor de suplinitori. La sedinta publica s-a prezentat, insotit de un cameraman, profesorul de educatie tehnologica Sabin Horatiu Balaj, suplinitor la Tautii Magheraus si la scoala “Nicolae Iorga” din Baia Mare. Dascalul sustine ca preda in Tauti de cinci ani ca suplinitor, iar legea ii da dreptul sa se titularizeze pe baza continuitatii. Prin urmare, a cerut titularizarea pe post, solicitand in instanta ca locul respectiv sa fie blocat. Magistratii i-au dat castig de cauza in 5 mai, numai ca o alta persoana, Alexandrina Ciolte, a fost transferata pe locul sau, lucru care ar incalca hotararea judecatoreasca. Cadrul didactic sustine ca a facut mai multe cereri pentru anularea transferului, insa nu a obtinut nimic.
“Eu ocup postul pe care sunt actualmente de patru, respectiv cinci ani de zile. Conditia pentru ca un post sa aiba viabilitate este de patru ani. Pentru postul pe care sunt eu, timpul a dovedit ca exista viabilitate si am cerut in instanta recunoasterea dreptului meu de titular pe post. Instanta a dispus, pana la finalizarea irevocabila a cauzei, blocarea postului respectiv. Numai ca postul respectiv a fost dat altcuiva, fara respectarea acestei sentinte, prin transfer. Asta in ciuda faptului ca eu am facut mai multe cereri de anulare a acestui transfer”, a detaliat dascalul.
Filmul unei sedinte incinse
Revoltat, profesorul s-a dus la sedinta de repartizare a posturilor din invatamant pentru a reclama nedreptatea care i s-a facut.
“In aceasta seara (n.r. ieri, 28 iulie) a fost o sendinta publica de repartizare pe post in ordinea notelor a celor care au avut continuitate. Anul acesta am fost primul la examen, am avut cea mai mare nota. Am avut 8.70, am cerut postul respectiv, nu mi s-a dat, ci mi s-a spus ca pe postul respectiv s-a efectuat transfer in sedinta de pretransfer si eu nu am dreptul sa il ocup. Acest post a fost dat prin transfer unei persoane, care la examen a obtinut o nota mai mica decat mine. In 2008, amandoi am fost la examen, eu am luat nota 8,60, iar persoana respectiva a luat 7,80. In acel an, dansa s-a titularizat in Poienile de Sub Munte, eu nu am devenit titular cu o nota mai mare pentru ca eram in Baia Mare”, a mai spus Balaj.
Dascalul s-a dus la sedinta publica insotit de un cameraman, pentru a inregistra discutiile, pentru ca a vrut sa aiba „dovada abuzului Inspectoratului Scolar„.
“Am fost prezent in sedinta publica de repartizare pe post a suplinitorilor calificati prin continuitate impreuna cu un cameraman. Eu am o sentinta judecatoreasca prin care am obtinut blocarea postului pe care eu il ocup actualmente. Postul are cod 1070 la Scoala Tauti Magheraus si Inspectoratul Scolar nu doreste sa tina cont de aceasta sentinta. Sentinta a fost data in data de 5 mai 2010, dar sunt purtat pe drumuri pot sa spun din 5 mai pana acum. Eu am avut nevoie de o dovada si am venit cu o camera video sa filmez. Inspectoratul face un abuz si refuza aplicarea acestei sentinte si eu am dovada filmata,” a mai spus profesorul Sabin Horatiu Balaj.
Scandal cu sanctiuni si politisti
Cameramanul Marius Mazilac a filmat mai bine de sase ore fara nicio problema, mai ales ca sedinta era una publica. Insa atunci cand discutiile dintre membrii comisiei si dascalul Balaj s-au incins, cameramanului i s-a interzis sa inregistreze. Mai mult, membrii comisiei au chemat politia, iar dascalul a fost sanctionat pentru tulburarea linistii publice.
“Poate am ridicat totul mai mult decat era normal, dar nu am strigat. Totul este filmat. Eu mi-am cerut un drept al meu. Pentru acest motiv am primit un avertisment pentru ca am tulburat linistea publica pentru ca a fost chemata politia. Este filmat cum am perturbat linistea publica. Pur si simplu am ridicat putin tonul ca sa imi apar un drept pe care l-am castigat in instanta si pe care Inspectoratul Scolar nu doreste sa il puna in aplicare si ma poarta pe drumuri,” a mai spus profesorul.
“Am intrat la ora 15.00 si am stat pana la ora 20.00 si am luat cadre la disciplina educatie tehnologica pentru un profesor. Pe la ora 20.30 mi-a spus sefa comisiei pentru ca eu nu am voie sa filmez. Numai ca pana atunci nu mi-a spus nimeni nimic si aveam deja vreo ora inregistrat pe caseta. Presedintele comisiei, care nu a participat la sedinta, a venit la mine si m-a luat “tare”, luandu-ma la rost ca de ce am filmat pentru ca nu am voie sa fac acest lucru si sa ii dau numele persoanei care m-a dus acolo si sa ii dau o copie dupa toata filmarea in acel moment. A chemat apoi politia pentru ca profesorul Sabin Balaj ar fi tulburat linistea si ordinea publica,” a completat Marius Mazilac, cameraman.
Patronul firmei unde lucreaza cameramanul spune ca a fost chemat la liceul unde avea loc sedinta si ca membrii comisiei de repartizare au plecat in graba atunci cand au auzit ca au fost anuntati si jurnalistii de incident.
“M-a sunat Marius si mi-a spus ca a venit politia. Am ajuns acolo si am intrat in sala. Le-am spus atunci tuturor ca am chemat si televiziunea eMaramures. In acel moment toti au fost foarte grabiti, si-au strans lucrurile in graba si au plecat. Aceasta plecare in graba mi s-a parut suspecta. Eu as vrea sa stiu pe cine a deranajat aceasta filmare. Marius a stat sase ore acolo si nimeni nu a spus nimic. Abia cand domnul profesor a cerut explicatii de la Comisie, brusc camera deranja” a explicat pentru eMaramures.ro, Miluc Pintean, patronul operatorului.
Dreptul la imagine vs. sedinta publica
De cealata parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures spun ca sunt indiganati de comportamentul profesorului Balaj, si ca acesta ar fi trebuit sa respecte dreptul la imagine al membrilor comisiei.
“Ceea ce a facut dumnealui acolo nu a fost foarte elegant. Mergi si perturbi activitatea unei comisii judetene de mobilitate a personalului didactic si in plus mai mergi si cu un cameraman care sa filmeze. Acolo, intr-adevar a fost sedinta publica. Acolo poate sa mearga oricine in ultima instanta. Vizavi de filmare, fiecare persoana are dreptul la imagine. Si daca oamenii nu doresc si nu vor sa fie filmati, trebuie sa le respecti acest dreptul la imagine”, a spus Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
In ceea ce priveste situatia postului incriminat, Pavel Filip spune ca dascalul a cerut sa se titularizeze pe doua posturi, ceea ce este imposibil.
„Dumnealui ocupa o catedra de educatie tehnologica in doua unitati de invatamant, respectiv la Scoala din Tautii Magherausi si la scoala “Octavian Goga” din Baia Mare si are calitatea de suplinitor. In 2008, a patricipat la concursul national de titularizare la care a luat o nota mare, dar nu s-a putut titulariza pe cele doua unitati de invatamant pentru ca postul respectiv nu era titularizabil. Se putea titulariza intr-o alta unitate de invatamant in Maramuresul Istoric si a refuzat acest post. Ori nu poate fi dat un post titularizabil decat intr-o singura unitate de invatamant si sa aiba viabilitatea de cel putin patru ani de zile. Motiv pentru care orele pe care dumnealui le are in calitate de suplinitor la Goga si la Tauti nu au viabilitate. La toamna spre exemplu, educatia tehnologica vor fi numai 2 ore in loc de 9 ore. Dumnealui oricum va trebui sa vina la comisia judeteana pentru a-i intregi catedra. Acesta este un aspect”, a detaliat Filip.
Purtatorul de cuvant al ISJ mai spune ca persoana transferata pe postul din Tauti nu a primit dispozitie de numire dupa ce instanta a decis blocarea postului.
„Dumnealui oricum a dat in judecata Inspectoratul Scolar si are trei procese cu noi. Primul proces este cel pe care cere titularizarea pe cele doua posturi. Am spus nu poate fi titularizabil un post decat daca are viabilitate de cel putin 4 ani si este la o singura unitate de invatamant. In situatia data este vorba de doua unitati de invamant. Astea sunt procedurile pe care le-a stabilit Ministerul Educatiei vis-a-vis de miscarea de personal didactic. Dumnealui trebuie sa inteleaga ca noi, acolo, la Tautii Magherausi, practic am suspendat. Nu am dat dispozitie de numire celui care a luat orele la pretransfer in data de 3 mai 2010. Decizia instantei a venit pe 5 mai care spunea ca sa suspendam miscarea de personal catre orele pe care dansul le invoca. Si atunci noi nu am dat dispozitie de numire celui care a luat pretransferul”, a conchis Pavel Filip.
Sursa: Vasile Dale, Catalin Tineghe