![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
„Cand m-o facut mama era omatul pana in brau si cresteau gardurile de frig. Era in Faurarul anului 1954, seara pe la 7 ceasuri”, asa isi incepe povestea vietii Grigore Lese. La 60 de ani de existenta, maestrul marturiseste ca horile sunt cele care ii dau putere si care il linistesc. Doctor in muzica din 2003, Grigore Lese a primit aseara, 23 februarie, titlul de cetatean de onoare al judetului Maramures.
Arhiplina a fost aseara, 23 februarie, sala Teatrului Municipal Baia Mare, acolo unde maestrul Grigore Lese a venit in fata publicului pentru a-si depana, prin cantec, povestea vietii. Sunt 60 de ani de cand a venit pe lume maramureseanul care a facut cunoscute in tara si peste hotare traditiile si cantecul popular din Maramures.
„Cand m-o facut mama era omatul pana in brau si cresteau gardurile de frig, era in Faurarul anului 1954, seara pe la 7 ceasuri. Mi-a povestit ca atunci cand m-o spalat prima data mi-a pus un banut de argint, cu gandul sa am glas cand oi creste. Asta a fost dorinta ei de cand a venit pe lume, iar mama cand o vazut ca pot hori o fost fericita”, a marturisit Grigore Lese.
La doar cateva zile dupa ce si-a aniversat ziua de nastere, Grigore Lese a fost recompensat pentru intreaga sa activitate. Astfel, Consiliul Judetean i-a acordat titlul de cetatean de onoare al Maramuresului, fiind prima personalitate a judetului care primeste aceasta distinctie.
„Cum sa vorbesti cu cuvinte despre cantecul lui Grigore Lese? Ar insemna sa te duci la mama izvorului, la inceputurile lumii, acolo unde durerea si dragostea au nume de cantec. Ar inseamna sa poti cuprinde in cuvinte viata profunda a satului arhetipal cu framantarile, simbolurile, ritualurile, cu trecerile si petrecerile, si mai ales cu oamenii lui”, a punctat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu.
Un dar de suflet a primit muzicologul si din partea primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. „Am onoarea si bucuria sa fac un gest simplu si simbolic din partea comunitatii baimarene, din partea municipiului Baia Mare, oferind un obiect simbolic, poate cel mai reprezentativ obiect simbol al judetului Maramures, obiect care poate fi translatat si in relatia dintre maestrul Grigore Lese si Maramures. Pentru ca precum este acest nod maramuresean asa este si relatia dintre Grigore Lese si Maramures, o relatie solida, indestructibila, plina de energie, plina de forta, plina de iubire. Va multumim, maestre”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Tot aseara, Grigore Lese a aflat ca primeste in dar si o casa de lemn in Stoiceni, acolo unde ar urma sa functioneze un centru cultural. Muzicologul s-a declarat incantat de cadourile primite. „Sunt coplesit. Ma onoreaza, este o recunoastere. Si vad ca v-ati indreptat fata spre mine si asta e un semn bun”, a mai spus Grigore Lese.
Rezumandu-si intreaga existenta de pana acum, Grigore Lese a marturisit ca horile sunt viata lui. „Am incurcat drumurile, cararile, am vazut si am priceput ca drumul e lung si implinirea-i departe. Horile ma tin, imi dau putere. Sunt cartile mele, prin ele ma rasfat si imi dau linistea. Ca sa ma pot aduna a trebuit intai sa ma risipesc. Acum stiu cine sunt. Va multumesc”.
Alaturi de Grigore Lese pe scena s-a aflat si celebrul naist Gheorghe Zamfir, impreuna cu care a purtat un adevarat „dialog” muzical. N-au lipsit insa nici prietenii, cunoscutii si cei care apreciaza muzica lui Grigore Lese si care au tinut sa-i demonstreze aprecierea pe care i-o poarta. Momentul muzical a fost gustat din plin de cei prezenti care au aplaudat minute in sir prestatia artistica a celor doi maestri.
Sursa: Camelia Tocaci