Giulgiul din Torino, o panza din in care ar fi acoperit corpul lui Iisus dupa crucificare, in momentul depunerii acestuia in mormant, este in mod exceptional prezentat in public – pentru prima data in ultimii zece ani -, pana pe 23 mai, la catedrala din Piemont, Italia, informeaza AFP.
Peste doua milioane de persoane sunt asteptate sa viziteze, pana pe 23 mai, capela regala a Catedralei Sfantul Ioan Botezatorul din Torino (nordul Italiei), unde este expus giulgiul din Torino, o controversata relicva crestina.
Bariere au fost instalate pe o zona larga in jurul catedralei, pentru a stapani masa de vizitatori, iar 4.000 de voluntari au fost mobilizati pentru a se ocupa de eventuale incidente produse de aglomeratie.
Giulgiul din Torino, o bucata de panza cu dimensiunea de 4,36 m x 1,10 m, pe care, conform credintelor crestine, s-ar afla amprentat corpul lui Iisus si in special chipul acestuia, a fost descoperit la mijlocul secolului al XIV-lea in biserica de la Notre-Dame din Lirey, in apropiere de Troyes (Franta).
Pe giulgiul din Torino se afla imprimata imaginea corpului unui om ce prezinta semne de agresiune fizica si, in special, de crucificare. Multi dintre credinciosii crestini il considera o relicva si anume giulgiul in care a fost invelit Iisus Cristos dupa crucificare.
Tesatura este obiectul unor aprige controverse intre oamenii de stiinta care cred in autenticitatea sa si cei care se indoiesc de acest lucru. Istoricii, bazandu-se pe o datare cu Carbon 14, realizata in 1988, au stabilit ca giulgiul dateaza din Evul Mediu, intre anii 1260 si 1390, insa aceasta analiza este si ea obiectul unor controverse.
In 2005, revista franceza Science et Vie a reusit sa obtina un „autentic fals” giulgiu cu ajutorul unor tehnici existente in Evul Mediu. Unii specialisti sustin ca giulgiul din Torino ar putea fi opera lui Leonardo da Vinci, respectiv rezultatul unui experiment fotografic.
Relicva continua sa fascineze credinciosii. Presedintele Comisiei pentru Sfantul Giulgiu a Arhiepiscopiei din Torino, Giuseppe Ghiberti, nu a ezitat, de altfel, sa-l califice drept „instrument de evanghelizare”.
Vaticanul nu s-a pronuntat niciodata asupra autenticitatii giulgiului, chiar daca papa Benedict al XVI-lea va vizita relicva, pe 2 mai. Anuntand, in iunie 2008, aceasta noua expunere a giulgiului din Torino, papa a declarat ca aceasta este „o ocazie potrivita de a contempla acest chip misterios care vorbeste in tacere inimilor oamenilor, invitandu-i sa recunoasca in el chipul lui Dumnezeu”.
Giulgiul din Torino a mai fost expus in 2000. Papa Ioan Paul al II-lea a dorit ca acesta sa fie prezentat pentru a fi venerat de credinciosi, la Torino, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, organizata in acel an la Roma.
Sursa: Mediafax