Vezi VIDEO
De un eveniment iesit din tipare au avut parte baimarenii prezenti la libraria „Nicolae Steinhardt” din Baia Mare, la finalul saptamanii trecute. Profesori, elevi, dar si persoane interesate de sistemul educational au participat la o dezbatere cu tema „Invatamantul romanesc, incotro?” care s-a desfasurat printre rafturile cu carti. Invitatul special al serii a fost profesorul universitar Liviu Ornea, care cu aceasta ocazie si-a prezentat volumul de eseistica „Varietati conexe”.
Dezbaterea pe teme educationale a adus in discutie aspecte precum reforma din invatamant si rezultatele acesteia, dar si directiile care ar trebui urmate pentru ca sistemul educational sa evolueze din punct de vedere calitativ. Profesorul Liviu Ornea de la Universitatea Bucuresti a aratat ca invatamantul romanesc se confrunta cu numeroase probleme, pe care le evidentiaza si in cartea sa.
„Am inceput prin a scrie despre invatamant, cu furie, cu furie va dati seama pe cine. Si la un moment dat mi-am dat seama ca trebuie sa mai schimb, pentru ca lumea se plictisea, pentru ca nu puteam sa spun decat ca e rau si sa spui saptamanal ca in invatamant lucrurile merg rau si ca reforma asta e o bataie de joc si ca se face prost si ca se face pe seama noastra, a profesorilor si pe seama copiilor si s-o iei de la capat, in fiecare saptamana, acelasi lucru. Si atunci am inceput sa mai scriu si despre alte lucruri”, a precizat autorul cartii, profesorul universitar Liviu Ornea.
Dezbaterea organizata printre rafturile de carti s-a bucurat de un real interes, atat din partea elevilor baimareni, cat si din partea dascalilor. Discutiile au scos la iveala nemultumirile cadrelor didactice, fiecare incercand sa ofere solutii pentru problemele din sistem.
„Problemele nu se rezolva pentru ca ne prefacem ca ele nu exista sau pentru ca nu le vedem. Problemele sunt acolo si a simplifica la nesfarsit programe eu cred ca nu e benefic invatamantului si formarii tanarului in general. Dupa mine, mi se pare ca a-i copia pe vestici in toate este o greseala, pentru ca da, de exemplu francezii au un sistem de invatamant in care in invatamantul preuniversitar programa e mai usoara, dar au dupa aceea clasele pregatitoare in care recupereaza si ajung sa fie la facultate mai buni decat ai nostri. Ei bine, noi nu ne permitem asa ceva din punct de vedere financiar”, a aratat profesoara Dana Heuberger, de la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare.
Cu ocazia dezbaterii, a fost prezentat volumul de eseistica „Varietati conexe”, semnat de profesorul universitar Liviu Ornea. Cartea aduce in prim plan cele mai mari deficiente ale sistemului educational dar, totodata, cuprinde si amintiri, impresii de calatorie sau cronici de carte si de spectacol scrise de-a lungul timpului de catre autor. Volumul poate fi gasit in librarii la pretul de 22 de lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda