![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cea mai puternica furtuna solara din ultimii sapte ani a atins in dupa-amiaza zilei de azi, 24 ianuarie, intensitatea maxima, evenimentul atragand atentia indeosebi specialistilor care urmaresc efectele eruptiei asupra Terrei. In ultimele trei zile, Pamantul a fost bombardat de milioane de particule magnetice, insa deocamdata nu s-au semnalat probleme in ce priveste retelele de telecomunicatii, primele afectate in astfel de situatii. Ingrijorator este faptul ca, in acest an, exploziile solare vor fi tot mai frecvente si violente, putand afecta clima.
Eruptia s-a declansat duminica, 22 ianuarie, fenomentul crescand in intensitate pana azi, cand, potrivit specialistilor americani de la Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei, un puternic val de vant solar a lovit Pamantul in jurul orei 16.00. Seful sectiei Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat, a precizat ca baimarenii nu au de ce sa isi faca griji, pentru ca defectiuni s-ar putea semnala doar pe liniile de comunicatii si la sistemele informatice prin satelit.
“2012-2013 este perioada in care Soarele va erupe din ce in ce mai des, din ce in ce mai puternic. Din informatiile pe care le detinem, pe o scala de la 1 la 5, am avut o eruptie de gradul 3, puternica dar nu severa”, a explicat Ovidiu Ignat, directorul Planetariului Baia Mare.
Acesta a mai spus ca singurele dovezi vizibile ale exploziei solare sunt aurorele boreale, care incanta privirea celor care stau in preajma Polului Nord. Baimarenii nu se pot bucura de ele, in schimb in vara acestui an vor putea fi martori ai unui eveniment astronomic special. “Avem in 6 iunie tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui. E un eveniment care se produce foarte rar. Un alt eveniment important se va produce in 28 noiembrie atunci cand vom avea o eclipsa de Luna prin penumbra”, a precizat Ovidiu Ignat.
Chiar daca anul acesta nu va fi spectaculos din punctul de vedere al evenimentelor astronomice comparativ cu anii precedenti, la Planetariul din Baia Mare se vor organiza seri de observatii ale planetelor sistemului solar, bineinteles atunci cand cerul va fi senin.
FOTO: Explozie solara (c) nasa.gov
Sursa: Diana Grad