![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Strangerea fondurilor clasei sau scolii, condamnate in fiecare an de catre oficialii din educatie continua sa fie practicata in scolile din Maramures. Chiar daca legea interzice strangerea lor, elevilor li se cer aceste sume si anul acesta. Astfel, desi invatamantul este gratuit pana in clasa a X – a, fiecare elev este obligat sa plateasca aproximativ 100 de lei anual pentru cele doua fonduri.
Desi Ministerul Educatiei a aratat in nenumarate randuri ca adunarea fondului scolii sau a fondului clasei reprezinta evaziune fiscala, in scolile din Maramures inca se mai practica aceasta metoda. Motivarea este de fiecare data aceeasi: fondurile sunt insuficiente, iar banii stransi de la elevi sunt folositi pentru a „carpi” bugetul auster al unitatilor de invatamant. De cativa ani s-a gasit insa o solutie de compromis care reglementeaza colectarea aceste fonduri, care sunt, in opinia reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, contributii benevole ale parintilor.
„E o problema care se repeta de fiecare data la inceputul anului scolar si e o revolta si-o nemultumire a parintilor. In mod normal cadrele didactice n-au voie sa stranga bani nici pentru fondul clasei, nici pentru fondul scolii. La nivelul unitatilor de invatamant si in majoritatea cazurilor, daca vorbesc de municipiul Baia Mare, cam toate unitatile de invatamant au asociatii de parinti constituite juridic. Asociatiile de parinti pot sa administreze bani din contributia parintilor, contributie benevola, pentru ca nici asociatiile nu au voie sa impuna parintilor contributia obligatorie. Sponsorizari, donatii sau orice alta sursa de venit care intra in scoala, intra pe aceasta cale, asociatia juridica a parintilor“, a aratat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Potrivit ISJ Maramures asociatiile de parinti pot sa foloseasca banii cum cred de cuviinta, insa la finele fiecarui an trebuie sa prezinte un raport in fata adunarii generale a parintilor. „Asociatia are raspunderea pentru felul in care se utilizeaza banii. In mod normal la sfarsitul fiecarui an scolar, asociatia parintilor trebuie sa prezinte bugetul de venituri si cheltuieli al asociatiei in adunarea generala a parintilor. Deci dascalii sub nicio forma, invatatori, profesori, nu au voie sa solicite fonduri de la elevi si de la parinti“, a adaugat Pavel Filip.
Realitatea din scoli este insa una diferita. Chiar daca nu au voie sa solicite aceste sume de bani, profesorii sunt cei care anunta in clasa valoarea celor doua fonduri. „Da, ne-au cerut. 60 de lei fondul scolii si 30 de lei fondul clasei. Inca n-am platit, parintii stabilesc intre ei. Diriginta impreuna cu ceilalti profesori au stabilit ca fiecare clasa sa participe cu o suma“, a aratat Carla, eleva a unui liceu din Baia Mare.
„Da, tuturor ne-au cerut. O sa platesc, au semnat parintii si ii platim. Cred ca pentru renovarile din scoala se vor folosi banii. In fiecare an ne-au cerut si in scoala generala“, a spus Adrian, un alt elev.
Fiecare profesor care pretinde sume de bani, risca diferite sanctiuni, care pot duce pana la desfacerea contractului de munca. „Orice fapta a dascalului intra sub incidenta legii din acest punct de vedere si ii rugam sa evite pe cat posibil genul acesta de activitati. Se aplica legea educatiei nationale, capitolul sanctiuni din lege, care incepe gradual in raport cu gravitatea faptei. Respectiv de la observatie, mustrare si asa mai departe, mergand pana la desfacerea contractului de munca“, a incheiat Pavel Filip.
La inceputul acestui an scolar, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca este frauda si evaziune fiscala atunci cand profesorii sau directorii de scoli aduna bani de la parinti pentru fondul scolii.
Sursa: Cosmin Carp