Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat azi, 18 mai, ca preventia trebuie sa fie preocuparea principala a MS si a Guvernului, iar informarea populatiei trebuie sa reprezinte un obiectiv obligatoriu. Intr-o declaratie de presa sustinuta cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, ministrul a sfatuit populatia sa constientizeze si sa se preocupe de propria sanatate, sa mearga la medic pentru a depista riscurile si a evalua complicatiile.
Potrivit acestuia, din Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei a reiesit ca 32% dintre cetateni sufera de hipertensiune. Pentru a preintampina astfel de situatii se recomanda preventia prin depistarea din timp si luarea de masuri.
Eugen Nicolaescu a aratat ca Ministerul Sanatatii are ca principala preocupare preventia care va fi cuprinsa in buget incepand cu 2014. El a accentuat ca efectele preventiei nu se vad imediat, ci pe termen mediul si lung, de aceea trebuie adoptate programe care trebuie urmarite. El s-a referit si la cooperarea in acest sens cu asociatiile de pacienti si societatile stiintifice in scopul elaborarii programelor de preventie.
Prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, a anuntat ca pe 17 mai, cand a fost marcata Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii, la actiunea organizata de societate la Spitalul Coltea s-au testat 618 persoane cu varste intre 19 si 70 de ani. Dintre acestea 35-40% aveau tensiune. Prof. dr. Maria Dorobantu a facut apel catre populatie sa-si controleze tensiunea, iar in cazul in care sunt probleme sa-si urmeze tratamentul, care este individualizat. Ea a subliniat ca daca dupa tratament o persoana se simte bine si ajunge la valori normale pentru tensiune nu trebuie sa renunte la tratament, ci trebuie sa-l continue pentru ca hipertensiunea poate reveni cu valori chiar mai mari.
Presedintele Societatii Romane pentru Hipertensiune a precizat ca patru din 10 romani au hipertensiune, dar ca dupa derularea programelor societatii in intervalul 2005-2012 procentul persoanelor care au constientizat importanta cunoasterii valorii tensiunii a crescut de la 44% la aproximativ 70%. ”S-au constatat si evolutii pozitive si in ceea ce priveste procentul celor care isi urmeaza tratamentul, ceea ce este un lucru bun”, a reliefat prof. dr. Dorobantu. Ea a spus ca se are in vedere organizarea unei caravane care sa mearga in mediul rural pentru a face preventie si a depista valorile de tensiune in cazul populatiei din aceste zone care au acces mai putin la servicii specializate.
Medicul s-a referit si la importanta preventiei primare si a celei secundare si a adus in discutie necesitatea colaborarii interdisciplinare intre medicii de familei, diabetologi, neurologi. Valorile normale ale tensiunii sunt 140/90, adica 14 cu 9, a precizat prof. dr. Dorobantu.
Potrivit acesteia, infarctul de miocard, care inainte era extrem de rar la grupa de varsta 30-35 de ani, a revenit frecvent acum si asta din cauza factorilor de risc precum fumatul care a inceput sa fie practicat de elevi de la 14 -15 ani, dar si consumul de droguri, etnobotanice. ”Desigur ca exista la unele persoane si o predispozitie genetica”, a aratat medicul.
Sursa: Agerpres