Mihail Hărădău a dispus sancţionarea unui număr de 94 de profesori de limba română din opt judeţe ale ţării. Asta după ce săptămâna trecută au fost reevaluate prin sondaj 1.800 dintre lucrările scrise la bacalaureatul din această vară şi s-a constatat că în 16% din cazuri notele acordate elevilor au fost cu 1,5 puncte mai mari decât ar fi trebuit.
Ministrul educaţiei s-a înfuriat la culme când a auzit că există lucrări supraevaluate cu 4,5 puncte şi a cerut imediat sancţionarea tuturor dascălilor care au dat note din burtă. Conform dispoziţiei, 14 dintre ei urmează să fie scoşi din învăţământ, 48 vor avea salariul scăzut cu până la 15% în următoarele şase luni şi trei ani nu vor mai avea dreptul să participe în comisii de evaluare iar 32 vor primi avertismente şi le va fi interzisă pentru un an activitatea în comisii de evaluare.
Inspectoratul Şcolar se teme de un proces cu profesorii
“În Maramureş comisia de reevaluare a găsit lucrări notate cu 1,5 – 2,5 puncte mai mult. Depăşirile sub 1,5 puncte nu s-au luat în calcul şi nu există sancţiuni pentru aşa ceva. Lucrările sunt de la Liceul Bogdan Vodă din Vişeu de Sus”, a declarat pentru eMaramures.ro inspectorul general al ISJ Maramures, Sandu Pocol.
Acesta susţine că nu îi va sancţiona pe cei 14 profesori pentru că nu are nici o dovadă că aceştia au greşit intenţionat. “Am primit o adresă de la minister prin care ni se cere imperativ sancţionarea lor. Eu nu pot să fac aşa ceva. Mă voi consulta şi cu inspectorii din celelalte şapte judeţe în care s-au dispus sancţiuni, dar până nu se va face o anchetă internă nu pot să aplic nici o sancţiune.”
Sandu Pocol crede că dacă ar aplica sancţiunile cerute de ministrul Hărdău inspectoratul ar putea fi dat în judecată. “Nu e chiar aşa simplu. Trebuie făcută o comisie, trebuie o anchetă internă mai ales că baremul la limba română nu a fost unul foarte clar. Sunt câţiva profesori care au 3 – 4 lucrări cu probleme, dar majoritatea are o singură lucrare. E dificil de apreciat dacă au făcut-o voit sau dacă a fost vorba de o apreciere subiectivă a unor subiecte gen eseu”, a mai spus inspectorul general.
Profesorii de română, provocaţi la boicot
Sindicaliştii din învăţământul maramureşean sunt de-a dreptul revoltaţi de dispoziţiile venite de la ministerul educaţiei. “Nu ştiu dacă sancţiunile pe lângă lege ale ministrului, pentru că lui nu îi intră în atribuţii să dea astfel de sancţiuni, rezolvă problema de fond. Baremul a fost de-a dreptul ciudat. Au existat practic 4 puncte care puteau fi date în funcţie de interpretarea corectorului. Iar până la urmă e vorba de proba de limba română unde apare aprecierea subiectivă şi nu de matematică”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş.
Acesta a precizat că are informaţii că unii preşedinţi de comisii ar fi făcut presiuni pentru ca lucrările să fie notate într-un fel sau altul. “Lucrările au fost foarte multe, iar timpul de corectare scurt. Se pare că profesorilor li s-a spus în centrul de evaluare să dea 2 puncte pentru ceva, dat fiind că au existat şi probleme cu subiectul Moromeţii şi cu acea interpretare a ţăranului român.”
Liviu Pop spune că sindicatul va cere ca o comisie de la centru să vină în Maramureş ca să facă verificări amănunţite şi că nu va accepta sancţionarea colegilor decât în situaţia în care se va dovedi că au făcut-o intenţionat. “Să trimită ministrul oamenii lui în judeţ şi să evalueze ei lucrările la următoarea sesiune de bacalaureat. Moral ar fi ca niciun profesor de română să nu accepte să corecteze în toamnă lucrări… E posibil ca asta să se şi întâmple”, a conchis sindicalistul.
10% din lucrările de la bac vor fi recorectate
Nebunia recorectării lucrărilor la bacalaureat nu s-a încheiat. Ministrul Hărdău a cerut ISJ Maramureş, ca de altfel şi celorlalte instituţii similare din ţară, să ia la puricat testele candidaţilor. Conform dispoziţiei venite de la centru vor fi corectate prin sondaj 10% din lucrările scrise la limba şi literatura română iar dacă vor fi constatate din nou depăşiri în punctaje oficialul guvernului cere să se treacă la sancţiuni.
Inspectorul general Sandu Pocol a precizat că reevaluarea va fi începută după 15 august, când o parte din provesori se va reîntoarce din concediu şi va putea fi constituită o comisie specială. Rezultatele anchetelor locale vor fi la rândul lor monitorizate şi verificate prin sondaj de reprezentanţi de la centru.
Sursa: Larisa Tivadar